Foto: F64

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) pirmo reizi būs pārstāvēti NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas spēku štābā, otrdien lēma valdība.

Aizsardzības ministrija skaidro, ka šāds lēmums ir pieņemts, izvērtējot Valsts aizsardzības koncepcijā noteiktās Latvijas aizsardzības un drošības politikas prioritātes.

Sabiedroto ātrās reaģēšanas spēku štābs ir kritiski svarīgs Ziemeļatlantijas organizācijas ambīciju līmeņa nodrošināšanai un gan liela, gan maza mēroga apvienoto operāciju izpildei, norāda ministrija.

Nosūtot NBS pārstāvjus dalībai ātrās reaģēšanas spēku štābā, Latvija gūtu operacionālo pieredzi vienā no vadošajiem NATO štābiem. Ministrija arī skaidro, ka esot saņemts arī neformāls atbalsts Latvijas dalībai – Latvijas pienesums būtu padziļinātāka izpratne par Baltijas jūras reģiona drošības jautājumiem, kas uzlabotu štāba operacionālās zināšanas.

Lai Latvija pievienotos NATO štābam, tai ir jāparaksta pievienošanās paziņojums, kurā tiek apstiprināta pievienošanās arī saprašanās memorandam par Sabiedroto ātrās reaģēšanas spēku štāba– Apvienotās Karalistes NATO ātrās izvietošanas spēku štāba darbību, komplektēšanu, finansēšanu, vadību un atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!