Latvija 2001.gadā bija pirmajā vietā Baltijas valstīs zīdaiņu mirstības ziņā - uz tūkstoš dzīvi dzimušajiem zīdaiņiem 11 mazuļi miruši. Lietuvā un Igaunijā mirušo zīdaiņu skaits ir astoņi, liecina ANO Bērnu fonda (UNICEF) Nacionālā komitejas "Sociālā monitora 2003" ziņojums.
Pētījums arī liecina, ka atsevišķās valstīs zīdaiņu nāves līmenis ir pat četras reizes lielāks, nekā to atklāj valsts oficiālā statistika. Vairumā gadījumu bērnu nāve bijusi novēršama - tās pamatā ir dažādi faktori, piemēram, nabadzība, mātes sliktā veselība, infekcijas, nepietiekama medicīniskā aprūpe.

Statistika liecina, ka 2001.gadā uz 100 dzīvi dzimušajiem bērniem ir veikti 79,6 aborti. Tomēr salīdzinoši Igaunijā šis skaits ir vēl lielāks - uz 100 dzīvi dzimušajiem bērniem ir veikti 111,2 aborti, savukārt Lietuvā šis rādītājs ir daudz zemāks - 43,4 aborti uz 100 dzīvi dzimušajiem mazuļiem. Latvijā kopš 1998.gada pakāpeniski samazinās veikto abortu skaits - 1998.gadā uz 100 dzīvi dzimušajiem mazuļiem bija 108,4 aborti, 1999.gadā - 93 aborti, 2000.gadā - 85,1, 2001.gadā - 79,6.

Veselības ministre Ingrīda Circene atzīst, ka ziņojums ir īpaši svarīgs Veselības ministrijai, jo dod iespēju analizēt un pievērst lielāku uzmanību tām jomām, kur statistikas rādītāji ir kritiski.

"Visa veida informācijai vērtība rodas tikai tad, kad tā dod iespēju salīdzināt un izvērtēt," atzina īpašu uzdevumu ministrs bērnu un ģimenes lietās Ainārs Baštiks, piebilstot, ka rādītāji par Latviju ziņojumā nav iepriecinoši, drīzāk gan nožēlojami.

"Sociālais monitors" ir ikgadējs reģionāls ziņojums, kas apskata bērnu labklājību Centrālās un Austrumeiropas, kā arī NVS valstīs. "Sociālais monitors 2003" atspoguļo arī citus faktorus, kas ietekmē bērnu stāvoklī reģiona valstīs, tai skaitā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!