Latvijā bagātākie cilvēki ir "Aizkraukles banka" īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, liecina laikrakstā "Dienas Bizness" piektdien publicētais "Latvijas 700 miljonāru" saraksts, kas tapis sadarbībā ar "Baltic Screen".

Fiļs pirmo reizi nominēts kā Latvijas bagātākais cilvēks, kuram bez akcijām kredītiestādē pieder deviņi nekustamie īpašumi Jūrmalā, Limbažu, Ogres, Rīgas un Talsu rajonos. Savukārt Bernis ir divu Jūrmalas nekustamo īpašumu saimnieks.

Pagaidām ir publiskoti tikai finanšu un apdrošināšanas, kā arī daudznozaru uzņēmumu un holdingu sfēras miljonāri. Starp viņiem ir arī ceturtais bagātākais Latvijas cilvēks "Rietumu bankas" līdzīpašnieks Leonīds Esterkins.

Miljonāru skaits ir sarucis gandrīz visās tautsaimniecības jomās, piemēram, būvniecībā, tirdzniecībā un pakalpojumu sfērā, nekustamo īpašumu tirdzniecībā un attīstīšanā, kur skaits sarucis par gandrīz divām trešdaļām, informācijas, izklaides un informācijas tehnoloģiju jomā, kā arī izklaidē un sportā.

"Ir arī labās ziņas, jaunais miljonāru saraksts uzskatāmi parāda, ka Latvijā nav trūcis ne cilvēku, kuri ir spējuši laikus prognozēt gaidāmo - un, piemēram, "neuzkāpt" uz nekustamo īpašumu buma solītās it kā bezgalīgās augošo cenu "adatas". Neapšaubāmi mazs mierinājums ir arī tas, ka, piemēram, jebkurai ekonomikai tik svarīgajā rūpnieciskajā ražošanā mums trīs miljonāri gada laikā ir nākuši klāt," sarakstu komentē viens no tā veidotājiem Lato Lapsa.

Vērā ņemams ir fakts, ka izkrišana no miljonāru saraksta absolūti lielākajai daļai uzņēmēju ir nozīmējusi tikai īpašumu vērtības sarukšanu par desmitiem procentu, bet ne tuvošanos izputēšanas robežai. Un ir tikai pāris dalībnieki no iepriekšējā gada miljonāru saraksta, kuru vārdi tagad tiek minēti saistībā ar maksātnespējas un tiesiskās aizsardzības procesiem, parādu neatdošanu, tiesu izpildītāju piesaistīšanu, nopietnām finanšu problēmām vai ko tamlīdzīgu, piemēram, Māris Bensons, Andrejs Danengiršs, Jānis Grāvītis, Ints Jansons, Jānis Loze, Vilnis Priedītis, Laimdota Šnīdere, Gatis Saknītis.

Latvijas miljonāru saraksts veidots pēc uzstādījuma - miljonārs ir cilvēks, kura publiski saskatāmo īpašumu vērtība ir vismaz miljons eiro vai kurš pēdējos piecos gados darījumā, kurš atspoguļojas publiski ticamos datos, nopelnījis vismaz šādu summu. Miljonārs uzskatāms tieši par Latvijas un nevis kādas citas valsts miljonāru, to nosaka katras konkrētās personas obligāta atbilstība vismaz diviem no šādiem trim kritērijiem: latviska izcelsme, biznesa vai īpašumu cieša saistība ar Latviju, pastāvīgā dzīvesvieta - Latvija.

Izdevniecības "Dienas bizness" un "Baltic Screen" sadarbībā tapušais izdevums "Latvijas miljonāri" iznāk katru gadu kopš 2007.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!