Foto: Publicitātes foto
17. maijā Latvijas Pastāvīgā pārstāve Eiropas Savienībā Ilze Juhansone kopā ar Latvijas Radio 3 pārstāvi Gitu Lanceri Briseles Mūzikas instrumentu muzejam (MIM) uzdāvināja latviešu etnogrāfisko kokli.

"Šis ir īpašs gads Latvijai, jo tā ir uzņēmusies ES Padomes prezidējošās valsts lomu. Šajā kontekstā mums šķita pienācīgi dot Briselei un dalīties ar Eiropu ar latviešiem tuvu un svarīgu lietu – mūsu kultūras muzikālo mantojumu, kura daļu veido šī kokle" sacīja I. Juhansone cermonijā.

Pirms instrumenta dāvināšanas muzejam, to ieskandināja latviešu izcilā koklētāja Laima Jansone studijas ierakstā, kā arī koncertā muzeja apmeklētājiem. Klātesošajiem par kokli un tās nozīmi Latvijas kultūrvēsturē pastāstīja Latvijas Radio 3 "Klasikas" programmu vadītāja un folkloras eksperte Gita Lancere.

Mūzikas Instrumentu muzeja (MIM) Eiropas tautu instrumentu pārzinis Vims Bosmans pauda neviltotu prieku par muzeja kolekcijas latvisko papildinājumu: "Mums ir īpašs prieks saņemot šo kokli, jo līdz šim pie mums bijis tikai viens mūzikas instruments no Latvijas – stabule. Turklāt aizvadītajā nedēļā mūsu kolekcijai pievienojās vēl divas mazas keramikas svilpītes. Manuprāt, šie svilpaunieki ir jaukākie suvenīri, kādus izveidojusi Latvijas prezidentūra."

Dāvināmās kokles izgatavošana tika uzticēta etnogrāfisko kokļu meistaram Jānim Rozenbergam, kurš atklāj, ka tā bijusi milzīga atbildība. "Ar manām prasmēm un zināšanām šajā instrumentā bija jāieliek un jāpārstāv visa Latvijas valsts!", atzina meistars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!