Foto: AFP/Scanpix
Nākamsestdien, 10.decembra pēcpusdienā, ja laika apstākļi būs labvēlīgi, Latvijas iedzīvotāji varēs kļūt par visai neparasta notikuma aculieciniekiem, jo neilgi pirms saulrieta ziemeļaustrumos lēks satumsis mēness, informēja Māris Krastiņš, Latvijas Astronomijas biedrības (LAB) valdes priekšsēdētājs

Pilnā mēness aptumsuma daļējā fāze sāksies jau pirms mēness lēkta (Rīgā mēness lec plkst.15.37), bet saule rietēs īsi pēc mēness lēkta (Rīgā saule riet plkst.15.43), tādēļ vēl gaišajās debesīs varētu būt grūti pamanīt gandrīz pilnībā aptumšoto mēness disku.

Debesīm satumstot, 51 minūti mēness pilnībā atradīsies zemes ēnā, un debesīs būs redzams sarkanīgi brūns mēness disks. Aptumsuma sākumā mēness vispirms ieies zemes pusēnā, pēc tam sāksies aptumsuma daļējā fāze, kam sekos pilnā fāze. Tā kā zemi apjož atmosfēra, kas kalpo arī kā gaismas laušanas vide, pilnā aptumsuma maksimumā mēness nekad nekļūst pilnīgi melns, bet tiek izgaismots tumši sarkanīgā vai brūnganā tonī. Aptumsuma maksimālās fāzes brīdis Rīgā būs plkst.16.32. Pilnais aptumsums Rīgā beigsies plkst.16.57, aptumsuma daļējā fāze beigsies plkst.18.18, bet pusēnas aptumsums beigsies plkst.19.32.

Lai arī mēness aptumsumi nav reti sastopama astronomiska parādība (pasaulē tie notiek vidēji divas, trīs reizes gadā), ne visi ir novērojami Eiropā. Latvijā iepriekšējais pilnais mēness aptumsums bija novērojams šovasar – naktī no 15.jūnija uz 16.jūniju. Turklāt šis bija Latvijā pirmais pilnvērtīgi novērojamais pilnais mēness aptumsums kopš 2004.gada 28.oktobra, jo pirms tam – 2006.gada 7.septembrī, 2007.gada 3.martā un 4.martā un 2008.gada 21.februārī – pilnus mēness aptumsumus Latvijā liedza novērot apmākušās debesis. Savukārt 2010.gada 21.decembrī Latvijā mēness rietēja neilgi pēc pilnā aptumsuma daļējās fāzes sākuma, tādēļ pilnais aptumsums Latvijā nebija novērojams.

Nākamā iespēja novērot pilnu mēness aptumsumu Latvijā būs tikai 2015.gada 28.septembrī. Savukārt 2012.gadā Latvijā būs novērojams viens pusēnas mēness aptumsums, kad 28.novembra pēcpusdienā uzlēks zemes pusēnā iegājis mēness. Salīdzinot ar pilnu mēness aptumsumu, pusēnas mēness aptumsums netiek uzskatīts par vizuāli iespaidīgu.

Lai novērotu mēness aptumsumu, nav nepieciešams speciāls aprīkojums. To bez grūtībām būs iespējams novērot arī ar ''neapbruņotu'' aci. Protams, galvenais priekšnoteikums veiksmīgiem novērojumiem ir skaidras debesis. Tā kā 10.decembrī mēness uzlēks pavisam īsu brīdi pirms pilnās aptumsuma fāzes sākuma, pilnvērtīgiem aptumsuma novērojumiem ieteicams atrast vietu, kurā skatu ziemeļaustrumu virzienā neaizsedz ēkas vai koki.

Latvijas Astronomijas biedrība apvieno astronomijas profesionāļus un interesentus, lai veicinātu debess dzīļu objektu novērojumus un astronomijas popularizēšanu. LAB biedri piedalās žurnāla ''Zvaigžņotā Debess'' veidošanā, vada debess novērojumus Latvijas Universitātes astronomiskajā tornī un organizē regulāras informatīvas sanāksmes. Plašāka informācija par LAB – vietnē ''www.lab.lv''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!