No šodienas Latvijā stājas spēkā stingrāki smēķēšanas un tabakas reklāmas ierobežojumi - turpmāk nedrīkstēs smēķēt valsts un pašvaldību iestāžu ieeju tuvumā, kā arī būs aizliegta tabakas reklāma kinoteātros.
Turpmāk aizliegts smēķēt tuvāk par desmit metriem pie ieejām valsts un pašvaldību iestādēs. Nedrīkst smēķēt arī uz šo ēku ārējām kāpnēm un lieveņiem pie ieejām ēkās vai būvēs, paredz pērn pieņemtie grozījumi Tabakas likumā.

Pie šīm ēkām jābūt uzrakstam "Nesmēķēt 10 metrus no ieejas" vai arī jābūt informatīvam simbolam par smēķēšanas aizliegumu. Uzraksti vai simboli jāizvieto labi redzamās vietās. Publiskās teritorijās tie jāizvieto ne mazāk kā 1,8 metru augstumā no zemes. Par uzrakstu vai simbolu izgatavošanu, izvietošanu un saglabāšanu atbild ēku, telpu un būvju valdītāji vai turētāji.

Likums "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" paredz, ka informatīvo uzrakstu un simbolu izvietošanu kontrolēs Valsts policija un Pašvaldības policija.

Tāpat no šā gada janvāra aizliegta tabakas reklāma kinoteātros.

Kā ziņots, saskaņā ar pērn pieņemtajiem Tabakas likuma grozījumiem vēl bargāki smēķēšanas ierobežojumi stāsies spēkā ar šā gada 1.jūliju, piemēram, kafejnīcās, restorānos un citās sabiedriskajās ēdināšanas vietās, kā arī kazino un spēļu zālēs būs jānodrošina telpa, kurā uzturēties nesmēķētājiem. Šī telpa nedrīkstēs būt mazāka par 50% no kopējās publiskās telpas. Ar neveselīgo ieradumu no šā gada 1.jūlija nedrīkstēs nodarboties kinoteātru, koncertu, sporta zālēs un citās sporta ēkās un būvēs, kā arī citviet.

Valdība vēlas līdz 2010.gadam par 20% samazināt smēķētāju skaitu Latvijā, tāpēc pērnā gada nogalē atbalstīja Tabakas uzraudzības valsts programmu, kurā iekļautas dažādas ieceres, kā nākamo gadu laikā samazināt smēķētāju skaitu Latvijā.

Arī veselības ministrs Gundars Bērziņš (TP) vairākkārt atzinis, ka Latvijai būtu jāizvēlas radikālāka vēršanās pret smēķēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!