Foto: F64

Latvija būs tik ilgi, cik mēs ticēsim savai valstij, Zemessardzes 25. gadadienas svinīgajā parādē pie Brīvības pieminekļa norādīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

"Lai šī diena un svētku noskaņa nostiprina pārliecību un ticību tam, ka mūsu pašu rokās ir Latvijas nākotne, neatkarība un drošība," aicināja ministrs.

Sveicot zemessargus, Bergmanis uzsvēra, ka būt zemessargam nozīmē pašaizliedzību un pilsoniska atbildību, ko augsti novērtē sabiedrība.

"Vārds "zemessargs" jēgpilni ataino to, kādēļ jūs esat izlēmuši kļūt par karavīriem! Zemes - sargs ir savas zemes sargātājs. Zemes - sargs ir pilsonis, kas sargā Latviju, ziedojot tam savas dzīves laiku, zināšanas un pieredzi," viņš klāstīja, piebilstot, ka zemessargi palīdz arī sabiedrībai nozīmīgos brīžos – vai tā ir pazudušu cilvēku meklēšana vai palīdzība dažādās katastrofās.

"Zemessardze savos 25 gados ir apliecinājusi, ka pat materiāli tehniski grūtā laikā, kad aizsardzības jomai tika viskrasāk samazināts finansējums, zemessargi nezaudēja ticību savai sūtībai, lai gan zinu, ka nereti varēja nolaisties rokas," atzina Bergmanis.

Viņš vērsa uzmanību uz to, ka tagad iespējams atdot Zemessardzei vairāku gadu garumā krāto parādu, modernizējot ekipējumu, paplašinot telpas un uzlabojot mehanizāciju.

Tāpat ministrs uzsvēra, ka zemessardze attīstās, tostarp ir izveidoti četri specializētie Zemessardzes bataljoni, tostarp Zemessardzes 17. Pretgaisa aizsardzības bataljons, kā arī Ogres 54. Inženiertehniskais bataljons, kura sastāvā darbojas Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rota, kas bāzējas Ogrē, Saldū un Rēzeknē.

Atbalstu aizsardzībā pret masu iznīcināšanas ieročiem NBS vienībām sniedz Zemessardzes 31. Aizsardzības pret masveida iznīcināšanas ieročiem bataljons, bet lielgabalu un mīnmetēju apkalpēm nepieciešamās zināšanas ir Zemessardzes 34. Artilērijas bataljona zemessargiem Daugavpilī.

Jau vēstīts, ka šogad augustā 25. gadadienu atzīmē Latvijas lielākais militārais formējums – Zemessardze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!