Foto: AFP/Scanpix
Piektdien Ženēvā notiekošajā ANO Cilvēktiesību padomes īpašajā sesijā par cilvēktiesību situāciju Lībijā Latvijas vēstnieks Jānis Mažeiks uzstājās ar uzrunu, kurā nosodīja Lībijas varasiestāžu vardarbību pret miermīlīgiem demonstrantiem un pauda atbalstu ANO iesaistei notikušās vardarbības izmeklēšanai, informēja Latvijas Ārlietu ministrijā.

Latvijas vēstnieks aicināja Lībijas varasiestādes sadarboties ar ANO un tās cilvēktiesību mehānismiem.

ANO Cilvēktiesību padomes īpašā sesija par cilvēktiesību situāciju Lībijā tika sasaukta pēc vairāk nekā 50 valstu, tai skaitā visu Eiropas Savienības valstu, iniciatīvas.

Sesijas noslēgumā paredzēts pieņemt rezolūciju, kas nosodītu notikušos masveidīgos cilvēktiesību pārkāpumus Lībijā. Plānots nosūtīt neatkarīgu starptautisku izpētes komisiju, kas izmeklētu visus cilvēktiesību pārkāpumus Lībijā un iespēju robežās noskaidrotu atbildīgos par šiem pārkāpumiem. Rezolūcijas projekts mudina ANO Ģenerālo asambleju izskatīt Lībijas dalības apturēšanu Cilvēktiesību padomē.


Arī Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V) ir nosodījis vardarbību Lībijā, uzsverot: "Latvija nosoda nesamērīgo spēka pielietošanu pret tautu un izsaka nožēlu par bojā gājušajiem. Īpaši skaudri mēs uztveram Lībijā notiekošo valdības nežēlīgo vēršanos pret civiliedzīvotājiem un lielo upuru un ievainoto skaitu."

Jau ziņots, ka Lībijā turpinās protesti pret valsts ilggadējā līdera Muamara Kadafi režīmu. Ziņas par nemieros bojāgājušo skaitu būtiski atšķiras. Pēc Lībijas varasiestāžu sniegtajiem datiem, miruši 300 cilvēku, bet tikmēr starptautiskās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas vēsta, ka nemieri prasījuši vismaz 640 cilvēku dzīvības.

Savukārt ANO augstākā komisāre cilvēktiesību jautājumos Navi Pilaja piektdien paziņoja, ka Lībijā uzbrukumi mierīgajiem demonstrantiem pieaug satraucoši ātri, un daži avoti liecina, ka ievainoti vai nogalināti varētu būt tūkstošiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!