Latvijā joprojām nav atrisinātas darba strīdu risināšanas problēmas, jo tagadējais darba strīdu risināšanas mehānisms ir neefektīvs un neveic savu funkciju - nodrošināt ātru un efektīvu strīdu izšķiršanu, secināts Labklājības ministrijas (LM) sagatavotajā "Sociālajā ziņojumā".
Lai efektivizētu darba strīdu izšķiršanas mehānisma darbību, valstī jāpieņem Darba strīdu likums, kas radītu taisnīgu un demokrātisku darba strīdu izšķiršanas kārtību, uzskata LM. Analizējos situāciju nodarbinātības jomā, ziņojumā norādīts, ka ne spēkā esošajā likumā par nodarbinātību, ne citos normatīvajos aktos, nav paredzēta vienota bezdarbnieku un darba meklētāju atbalstīšanas sistēma, kurā būtu iekļautas valsts institūcijas, pašvaldības, darba devēju un darba ņēmēju organizācijas. Turklāt vairākas normas spēkā esošajos normatīvajos aktos ir novecojušas.

LM speciālisti konstatējuši, ka līdzšinējie aktīvās nodarbinātības pasākumi ir vispārīgi un vienlīdz vērsti uz visām bezdarbnieku grupām. Tāpēc ir grūti nodrošināt, ka darba tirgū atgriežas indivīdi no dažādām riska grupām, piemēram, ilgstošie bezdarbnieki, invalīdi un pirmspensijas vecuma bezdarbnieki, kā arī citi.

Latvijā salīdzinājumā ar Eiropas Savienības valstīm ir zema minimālā mēnešalga, kā arī tā netiek pārskaitīta atbilstoši cenu indeksa pieaugums, līdz ar to darbinieks nav ieinteresēts uzlabot sava darba rezultātus un strādāt efektīvāk, atzīst LM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!