Foto: LETA
Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS) darbību sāk Audu centrs, kas ir vienīgais audu centrs Latvijā kaulaudu allotransplantātu sagatavošanai un to tālākai izmantošanai ārstniecības nolūkos, portālu "Delfi" informēja TOS sabiedrisko attiecību konsultante Dagnija Dižbite-Svarinska.

Kā norādīja Dižbite-Svarinska, centrs ir unikāls ar to, ka transplantāti tiek gatavoti no kaulaudu donora materiāla. Dabīgie kaulaudi ir daudz augstvērtīgāks materiāls par mākslīgiem kaulu aizvietotājiem.

Tradicionālas gūžas locītavas endoprotezēšanas laikā augšstilba kaula galviņa tiek izņemta un nomainīta ar mākslīgo implantu, viņa skaidroja, minot, ka operācijas procesā izņemtā kaula galviņa līdz šim tika utilizēta. Tomēr tagad, ar pacienta piekrišanu, šo kaula materiālu varēs apstrādāt un izmantot bioloģiska materiāla sagatavošanā un izmantošanā citam pacientam.

Pēc materiāla ieguves galviņa tiek mehāniski attīrīta un ievietota speciālā dezinfekcijas konteinerī. Konteiners tiek nogādāts Audu centrā, kurā sertificēts personāls veic iegūtā audu materiāla apstrādi un gatavoto kaulaudu allotransplantātu, nodrošinot tā mikrobioloģisko testēšanu. Pēc apstrādes iegūtais kaulaudu allotransplantāts var tikt izmantots citu cilvēku ārstēšanas procesā, aizpildot dažādu iemeslu dēļ radušos kaulu defektus. Tādējādi, ziedojot savu augšstilba kaula galviņu (kas citā gadījumā tiek nodota utilizācijai jeb iznīcināšanai), ir iespējams palīdzēt citu cilvēku ārstniecības procesā, uzsvēra Dižbite-Svarinska.

Audu centrā tiek veikta kaulaudu allotransplantātu sagatavošana to izmantošanai ārstniecības nolūkos. TOS Audu centrā uzraudzīs kaulu ziedošanu, kas ietver kaulaudu donoru atlasi, iekļaujot nepieciešamos laboratoriskos izmeklējumus. Kaulaudu donora materiāla iegūšana pagaidām notiks tikai TOS un tālāk tiks nogādāta Audu centrā. Audu centrs veiks materiāla novērtējumu un apstrādi, kas ietver donora materiāla apstrādi, iekļaujot termālu dezinfekciju, mikrobioloģisko testēšanas nodrošināšanu un sasaldēšanu. Tāpat Audu centrā notiks kaulaudu materiāla uzglabāšana, kas ietver kaulaudu donora materiāla izsekojamību, uzglabāšanu un izlaidi, skaidroja slimnīcā.

TOS galvenais ārsts Uģis Zariņš skaidroja, ka dabīgie kaulaudi viennozīmīgi labāk adaptējas cilvēka organismā un iekļaujās kaulu reģenerācijas procesā. "Līdz šim Latvijā bija iespēja šādu bioloģisku materiālu iegādāties tikai no ārvalstīm, kas izmaksātu daudz reiz dārgāk nekā mākslīgais materiāls", viņš norādīja.

Šobrīd šis ir vienīgais kaulaudu centrs reģionā, ne Lietuvā, ne Igaunijā nav šādas dabīgo kaulaudu apstrādes iespējas un tuvākais centrs atrodas Vācijā, uzsvēra TOS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!