Vairums Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka, lai panāktu iedzīvotāju ekonomiskā stāvokļa uzlabošanos, ir pieļaujama neliela politisko brīvību ierobežošana, liecina tirgus un sabiedriskās domas izpētes centra "SKDS" pērn decembrī veiktās aptaujas rezultāti.
Uz aptaujas veicēju jautājumu, vai, lai panāktu iedzīvotāju ekonomiskā stāvokļa uzlabošanos, ir pieļaujama neliela politisko brīvību ierobežošana, apstiprinoši atbildējuši 42,8% respondentu, savukārt 37,6% aptaujāto nav atbalstījuši šādu iespēju. 19,6% respondentu savu viedokli šajā jautājumā nevarēja paust.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, piekritēju skaits politisko brīvību ierobežošanai ar mērķi panākt iedzīvotāju ekonomiskā stāvokļa uzlabojumus ir samazinājies. 1998.gadā šādu iespēju atbalstīja 53,8% respondentu, 1999.gadā - 44,2%, bet 2000.gadā - 42,6%.

Pagājušā gada nogalē veiktā aptauja liecina, ka politisko brīvību ierobežošanu, lai panāktu iedzīvotāju ekonomiskā stāvokļa uzlabojumus, vairāk atbalsta Latvijas pilsoņi. Aptaujā minētajam apgalvojumam piekrituši 43,7% pilsoņu, savukārt 41,3% nepilsoņu apgalvojumam nav piekrituši. Viedokli šajā jautājumā bijis grūti formulēt 19,7% pilsoņu un 19,3% nepilsoņu.

Politisko brīvību ierobežošanu ar mērķi panākt iedzīvotāju ekonomiskā stāvokļa uzlabošanos vairāk atbalsta laucinieki. Aptaujas rezultāti liecina, ka 47,9% lauku iedzīvotāju būtu pieļaujama politisko brīvību neliela ierobežošana, ja līdz ar to panāktu ekonomiskā stāvokļa uzlabojumus. Šādus pasākumus atbalsta arī 42,2% rīdzinieku un 41% citu pilsētu iedzīvotāji.

Viedokli šajā jautājumā visgrūtāk bijis formulēt citu pilsētu iedzīvotājiem - 20,7% šīs grupas respondentu nezināja, vai piekrist minētajam apgalvojumam. Atbildi nav zinājuši arī 20,2% lauku iedzīvotāju un 17,7% Rīgas iedzīvotāju. Aptauja veikta laika posmā no pagājušā gada 7. līdz 18.decembrim ar stratificētās nejaušās izlases metodi, aptaujājot 1001 Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!