Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijā decembrī būtiski pieauguši apkures rēķini ‒ augsto tarifu un zemākas gaisa temperatūras dēļ tie ir par 60‒70% augstāki nekā 2011.gada decembrī, liecina siltumapgādes uzņēmumu izplatītā informācija.

Rīgas siltumapgādes uzņēmuma "Rīgas siltums" Informācijas daļas vadītāja Jana Roze pavēstīja, ka rīdzinieku rēķini par patērēto siltumenerģiju pērn decembrī bija vidēji par 63% lielāki nekā 2011.gada decembrī. "Āra gaisa temperatūras pazemināšanās par 6,5 grādiem un dabasgāzes tirdzniecības cenas pieauguma par 31% dēļ izrakstīto rēķinu summa par 2012.gada decembrī patērēto siltumenerģiju ir vidēji par 63% lielāka nekā 2011.gada decembrī," viņa informēja.

Savukārt Ventspils iedzīvotājiem par pērn decembrī patērēto siltumu būs jāmaksā par vidēji 69% vairāk nekā 2011.gada pēdējā mēnesī, liecina Ventspils siltumapgādes uzņēmumu apkopotie dati. "Āra gaisa temperatūras pazemināšanās par 7,2 grādiem un tarifa pieaugums par 16,7% 2012.gada decembrī devis maksājumu par patērēto siltumenerģiju pieaugumu par 69%, salīdzinot ar 2011.gada decembri," pastāstīja pašvaldības uzņēmumā "Ventspils siltums".

Ventspils pārstāvji arī piebilda, ka situācija siltumenerģijas izmaksu ziņā pašlaik ir līdzīga visā Latvijā un daudzviet siltumenerģija maksā vēl dārgāk, piemēram, viena megavatstunda siltumenerģijas bez PVN tarifa Ventspilī maksā 44,42 latus, Jēkabpilī – 44,65 latus, Rīgā ‒ 45,42 latus, Liepājā – 46,06 latus, Daugavpilī – 47,09 latus, Jelgavā – 49,52 latus, Rēzeknē – 55,91 latu, Jūrmalā – 55,92 latus.

"Daugavpils siltumtīklu" un "Jūrmalas siltuma" pārstāvji atzina, ka pagaidām nav zināms, kāds varētu būt apkures rēķinu pieaugums decembrī, jo rēķini par siltumu vēl tiek rakstīti.

Rīgas pašvaldības namu apsaimniekotāja "Rīgas namu pārvaldnieks" sabiedrisko attiecību speciālists Krists Leiškalns norādīja, ka uzņēmuma klienti rēķinus pašlaik vēl nav saņēmuši. "RNP klienti rēķinus par decembri vēl nav saņēmuši, taču domāju, ka viņi būs neapmierināti ar siltuma cenu pieaugumu, kā tas ir novērojams no citu apsaimniekotāju klientu reakcijas, kas jau ir izsūtījuši rēķinus," teica Leiškalns.

Viņš arī sacīja, ka iepriekšējā pieredze liecina, ka ziemā varētu samazināties uzņēmuma klientu maksātspēja, taču pēc sezonas maksātspēja uzlabojas, un klienti cenšas samaksāt visus rēķinus, ko nav varējuši samaksāt ziemā.

Ventspils pilsētas domes pārstāve Inga Aulmane pastāstīja, ka arī Ventspils iedzīvotāji rēķinus saņem tikai tagad un viņu negatīvo reakciju pagaidām pamatā var novērot komentāros internetā. "Tā kā iedzīvotāji rēķinus lielākoties saņēma trešdien vakarā vai ceturtdien, vēl nevar novērtēt, kāda būs iedzīvotāju reakcija attiecībā uz lielajiem siltuma rēķiniem. Taču sašutums par tiem aktīvi tiek pausts interneta forumos," klāstīja Aulmane.

Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklis Andris Akermanis atzina, ka Latvijas siltumapgādes uzņēmumi ir nobažījušies par iedzīvotāju spējām samaksāt lielos rēķinus par apkuri. "Bažas jau mums ir vienmēr. Lielie rēķini par pagājušā gada decembri ir "force majeure" [nepārvarama vara], un mēs tur diemžēl neko nevaram padarīt. Tos veido gāzes cenu kāpums salīdzinājumā ar 2011.gada decembri apvienojumā ar auksto decembri pērn," paskaidroja Akermanis.

Vienlaikus viņš izteica cerību, ka pārējie ziemas mēneši būs siltāki un līdz ar to iedzīvotājiem būs mazāk jāmaksā par apkuri.

Savukārt no šā gada 1.janvāra norēķiniem par piegādāto siltumenerģiju "Rīgas Siltums" piemēros cenu 44,77 lati par megavatstundu (bez PVN), kas ir par 1,5% mazāka kā decembrī, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Siltumenerģijas cena noteikta, pamatojoties uz AS "Latvijas Gāze" šā gada 10.janvārī publicēto paziņojumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" - par dabasgāzes tirdzniecības gala tarifiem janvārī, kas atbilst dabasgāzes tirdzniecības cenai 225 lati par tūkstoš kubikmetriem.

"Rīgas siltums" norāda, ka Rīgā siltumenerģijas cena janvārī ir zemākā starp Baltijas valstu galvaspilsētām. Tā ir par 24% zemāka nekā Viļņā un par 8% zemāka, salīdzinot ar siltumenerģijas apstiprināto cenu Tallinā.
Siltumenerģijas tarifā 82% no izmaksām veido dabasgāzes cena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!