Foto: LETA
Sestdien, 24.maijā, pulksten 7 Latvijā sākušās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas un durvis vēruši 952 iecirkņi, kuri strādās līdz pulksten 20.

Tiesības piedalīties EP vēlēšanās ir balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem, kā arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri uzturas Latvijā un par kuriem ziņas ir iekļautas Iedzīvotāju reģistrā. Balsstiesības Latvijā ir no 18 gadu vecuma, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā publicētā informācija.

Balsot drīkst tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts. Nobalsot iespējams gan ar pasi, gan ar eID karti, jo balsošana notiek pēc vēlētāju sarakstiem.

Noskaidrot vēlēšanu iecirkni, kurā jābalso, var paziņojumos, kuri vēlētājiem tika izsūtīti pa pastu šā gada martā, vai arī tiešsaistē, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā "www.pmlp.gov.lv". Tāpat to var uzzināt CVK mājaslapā "www.cvk.lv" vai zvanot pa CVK uzziņu tālruni 67049999. Tālrunis šodien strādās no plkst.7 līdz plkst.24.

Ierodoties iecirknī, jāuzrāda pase vai personas apliecība (eID). Lai saņemtu balsošanas dokumentus, būs jāparakstās vēlētāju sarakstā. Vēlēšanu iecirkņa darbinieks izsniegs vēlēšanu aploksni un 14 vēlēšanu zīmju komplektus. Balsotājam jāpārbauda, vai uz aploksnes ir attiecīgā vēlēšanu iecirkņa zīmogs, jo tikai apzīmogota vēlēšanu aploksne ir derīga.

CVK aicina balsot aizklāti - vēlēšanu kabīnē vai nodalījumā -, jo katram vēlētājam ir tiesības savu izvēli izdarīt pašam. Lai nobalsotu, no visām vēlēšanu zīmēm jāizvēlas viena. Vēlēšanu zīmē var ar "+" atzīmēt kandidātus, kurus balsotājs īpaši atbalsta, izsvītrot kandidātus, kurus neatbalsta, vai neizdarīt nekādas atzīmes. Vēlēšanu zīme jāievieto aploksnē, kas jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē.

Neizmantotās vēlēšanu zīmes ieteicams atstāt vēlēšanu iecirknī tām paredzētajā vietā. Ja kāds mēģina ietekmēt balsojumu un lūdz uzrādīt pāri palikušās vēlēšanu zīmes, vēlēšanu komisija iesaka izmantot pie iecirkņa izejas brīvi pieejamās vēlēšanu zīmes un par vēlētāja ietekmēšanas gadījumu ziņot policijai.

Balsošanas iecirkņos līdz plkst.12 varēs pieteikt balsošanu atrašanās vietā vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot vēlēšanu iecirknī. To varēs darīt arī pēc plkst.12, taču jāņem vērā, ka šajā gadījumā vēlēšanu komisija izbrauks pie vēlētāja, ja varēs paspēt ierasties vēlētāja atrašanās vietā līdz balsošanas beigām, plkst.20.

Latvijas pilsoņi, kuri dzīvo ārvalstīs, EP vēlēšanās var piedalīties, ja ir pieteikušies balsošanai pa pastu. Pieteikumu pieņemšana pasta balsošanai ir noslēgusies. Vēlēšanās iecirkņi ārvalstīs nav izveidoti, bet Latvijas pilsoņiem, kuri uzturas kādā no ES dalībvalstīm, ir iespēja izvēlēties balsot par attiecīgās dalībvalsts deputātu kandidātu sarakstiem šīs dalībvalsts noteiktajā kārtībā.

Latvijas pārstāvībai EP jāievēl astoņi deputāti.

EP vēlēšanām ir reģistrēti 14 kandidātu saraksti, un ar 1.numuru startē sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa", ar 2.numuru partija "Alternative", ar 3.numuru Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, ar 4.numuru partija "Par prezidentālu republiku" un ar 5.numuru Latvijas Atdzimšanas partija.

Ar 6.numuru vēlēšanās piedalās Kristīgi demokrātiskā savienība, ar 7.numuru partija "Suverenitāte", ar 8.numuru Latvijas Reģionu apvienība, ar 9.numuru Zaļo un zemnieku savienība un ar 10.numuru Latvijas Sociālistiskā partija.

Ar 11.numuru EP vēlēšanās startē partija "Vienotība", ar 12.numuru Latvijas Krievu savienība, ar 13.numuru partija "Latvijas attīstībai" un ar 14.numuru nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

Tiesības novērot vēlēšanu norisi un balsu skaitīšanu ir partiju un partiju apvienību, kuras EP vēlēšanām iesniegušas kandidātu sarakstus, pilnvarotajiem novērotājiem, CVK un pašvaldību vēlēšanu komisiju pilnvarotajiem novērotājiem un plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem.

Šodien ir aizliegta priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana televīzijā, radio, preses izdevumos, internetā un vidē.

CVK provizoriskos EP vēlēšanu rezultātus paziņos pusnaktī no svētdienas uz pirmdienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!