Foto: LETA

Otrdien, 14. februārī, Latvijā dzēsts šogad pirmais kūlas ugunsgrēks, "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Gribuste.

Pusdienlaikā ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz Salaspils novada Salaspils pagastu, kur kūla dega 150 kvadrātmetru platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un sodāma rīcība. Tā var radīt apdraudējumu cilvēka veselībai un dzīvībai, kā arī nodara būtisku kaitējumu apkārtējai videi.

Pērn pirmais kūlas ugunsgrēks tika reģistrēts dienu agrāk – 13. februārī Liepājā, kad kūla dega 20 kvadrātmetru platībā.

Kopumā 2022. gadā ugunsdzēsēji dzēsa 1454 kūlas ugunsgrēkus, kas salīdzinot ar 2021. gadu, bija par ceturtdaļu vairāk, liecina dienesta apkopotā statistika.

Ugunsdrošības noteikumi nosaka, ka ikviena pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos vai darbības, kas var novest pie ugunsgrēka.

Situācijās, kad iedzīvotāji pamana kūlas ugunsgrēku, nekavējoties ir jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112 un jānosauc precīza adrese vai pēc iespējas precīzāk jāapraksta vieta, kur izcēlies ugunsgrēks, atgādina VUGD.

Tāpat aizvadītajā diennaktī VUGD steidzās dzēst citus ugunsgrēkus.

Glābēji devās uz Mārupes novada Mārupes pagastu, kur divstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī dega virtuve un istaba 25 kvadrātmetru platībā. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas evakuējās seši cilvēki.

Otrdienas pievakarē VUGD saņēma informāciju, ka Kastrānes ielā Rīgā piecstāvu dzīvojamās mājas piektā stāva dzīvoklī ir izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatēja, ka dzīvokļa vannas istabā deg sadzīves mantas. Ugunsgrēkā cieta viens cilvēks. Ugunsdzēsēji no dzīvokļa izglāba kaķi.

Kopumā aizvadītajā diennaktī VUGD steidzās uz izsaukumiem, kuros dega vieglā automašīna, sodrēji ēkas dūmvadā, šķūnis un garāža, atkritumi, bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, ēkas starpsiena, dārza mājiņas un koks.

Pagājušajā diennaktī glābēji kopumā saņēma 37 izsaukumus – 12 uz ugunsgrēku dzēšanu, 13 uz glābšanas darbiem, bet 12 izsaukumi bija maldinājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!