Foto: EPA/Scanpix/LETA

Latvijā dzīvojošiem Apvienotās Karalistes pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem būs jāreģistrējas, lai saglabātu līdzšinējās tiesības pēc "Brexit", liecina otrdien, 12. februārī, Ministru kabinetā atbalstītais likumprojekts.

Likumprojekts "Grozījums Imigrācijas likumā" paredz noteikt kārtību, kādā Latvijā turpmāk varēs uzturēties tie Apvienotās Karalistes pilsoņi un viņu ģimenes locekļi, kas līdz 2019. gada 29. martam likumīgi uzturējušies valstī. Izmaiņas paredzētas saistībā ar Apvienotā Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Valdībā atbalstītais likumprojekts nosaka kārtību, kādā tie Apvienotās Karalistes pilsoņi un viņu ģimenes locekļi, kas jau šobrīd likumīgi uzturas Latvijā, varēs saņemt jaunus uzturēšanās tiesības apliecinošus dokumentus. Lai to izdarītu, ir noteikts pārejas periods līdz 2020. gada 31. decembrim, kurā Apvienotās Karalistes pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem būs iespēja reģistrēties un saglabāt tiesības, kādas bija spēkā, Apvienotajai Karalistei esot vienai no ES dalībvalstīm.

Iekšlietu ministrija (IeM) norāda, ka tiesiskais regulējums atvieglos administratīvo slogu tiem Apvienotās Karalistes pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kuri līdz šā gada 29. martam likumīgi uzturējušies Latvijā.

Šīm personām tiks nosūtīta personīga vēstule, kurā būs izskaidrota uzturēšanās tiesību pārreģistrācijas procedūra, norādīts termiņš, kādā šī pārreģistrācija ir jāveic, kā arī sekas, kādas iestāsies, ja pārreģistrācija netiks veikta.

Pēc IeM aplēsēm Latvijā dzīvo aptuveni 1200 Apvienotās Karalistes pilsoņi un viņu ģimenes locekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!