Foto: LETA
Ņemot vērā to, ka piedāvātās paviljona būvniecības izmaksas vairākkārt pārsniedz plānoto, valdība otrdien nolēma to nebūvēt un piedalīties starptautiskajā izstādē "Expo Milano 2015" citādāk.

Valdība vienojās janvāra vidū lemt par to, kā izmantot Latvijai izstādē piešķirto laukumu.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) klāstīja, ka ministrija meklējusi risinājumus, kā vienkāršot projektu, piemēram, pēc izstādes to nevedot uz Latviju. Tādējādi sākotnējais piedāvājums "nokaulēts" un Šveices uzņēmums "Adunic AG", kas "Expo" teritorijā pašlaik jau būvē Vācijas un Austrijas paviljonus, bijis gatavs paviljonu uzbūvēt par aptuveni 2,99 miljoniem eiro.

Tas nozīmē, ka būtu nepieciešami papildu 1,47 miljoni eiro, skaidroja ministre. Tā kā projekta realizācijai palicis ļoti maz laika - izstādes atklāšana plānota nākamā gada 1.maijā - ir liels risks, ka projekts netiks pabeigts laikā.

"Adunic AG" solījis, ka būvniecība tiks pabeigta pēdējā dienā pirms izstādes atklāšanas, taču vēl būtu jāiekārto ekspozīcija, kas nav vienkāršs uzdevums. Turklāt būvnieki nereti lūdz pagarināt būvdarbu termiņu vai piešķirt papildu finansējumu, skaidroja Reizniece-Ozola.

Ja papildu finansējums tiek piešķirts, kopējās dalības izmaksas "Expo Milano 2015" sasniegtu 7,2 miljonus eiro, kas esošajā ekonomiskajā situācijā Reiznieces-Ozolas ieskatā ir pārāk daudz. Arī uzņēmēju atsaucība neesot ļoti liela. "Situācija ir tāda, ka uzņēmēji pat būtu jāpierunā, lai pārstāvētu Latviju," teica Reizneice-Ozola.

Ministre piedāvāja "pārcirst Gordija mezglu" un pārtraukt projektu. "Saliekot kopā pluss un mīnuss, lēmums ir šāds," viņa sacīja. Neīstenojot šo projektu, atbrīvotos 3,4 miljoni eiro, ko varētu izmantot citiem lietderīgiem mērķiem, piemēram, pirmā mājokļa programmai vai atstāt rezervei uzņēmēju atbalstam.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs rosināja pārdomāt, vai Latvija "Expo" izstādēs vispār piedalās, jo pēdējos gados Latvijas dalība saistīta ar dažādiem skandāliem. "Decembrī esam tur, kur esam," sacīja Rinkēvičs, skaidrojot, ka nav jēgas ieguldīt papildu līdzekļus, ja ir tik daudz risku.

Ekonomikas ministrijā (EM) sākta dienesta pārbaude par projekta iepirkumu kavēšanu. Tāpat ministre lūgs Konkurences padomi izvērtēt abu pretendentu piedāvājumu saistību, jo, iespējams, pastāvējusi uzņēmumu vienošanās.

Saskaņā ar EM ziņojumu Latvijai izstādē ir atvēlēts 1147 kvadrātmetru apbūves gabals, kurā paviljons aizņemtu 600 kvadrātmetru.

No 2014.gada septembra līdz decembrim EM veikusi divas būvniecības iepirkumu procedūras, kas beigušās bez rezultāta. Konkursā SIA "RBSSkals Būvvadība" iesniedza piedāvājumu ar līguma cenu 6,03 miljonu eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), bet "Paolo Beltrami S.p.A." (apakšuzņēmums SIA "Baumeister") - 6,22 miljonu eiro apmērā bez PVN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!