Foto: LETA
Šovasar beidzas ASV vēstnieces Latvijā Nensijas Petitas pilnvaru termiņš, kas pagaidām vēl turpina savu darbu Rīgā, otrdien vēstī LNT ziņu raidījums.

ASV vēstniece Petita amatā tika apstiprināta tieši pirms trīs gadiem - 2015. gada 24. jūlijā. Vēstnieka amata termiņš parasti ir trīs gadi, bet Petita vēl turpina darbu Rīgā, jo jaunā sūtņa vārds vēl nav zināms.

Kā skaidro bijušais Latvijas vēstnieks ASV, tagad Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Kalniņš (V), jauno ASV vēstnieku apstiprināšana mēdz ieilgt.

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā bijuši deviņi ASV vēstnieki. Lielākā daļa bijuši karjeras diplomāti, izņemot divus politiski izraudzītus sūtņus, kad pie varas bija Džordžs Bušs, kuram bija izveidojušās ciešas attiecības ar toreizējo Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu.

Redzot, kādas attiecības Donaldam Trampam veidojas ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, Kalniņš pieļauj, ka arī jauno vēstnieku varētu personīgi izraudzīties ASV prezidents. "Es neizslēgtu iespēju, ka viņš varētu iecelt kādu uzņēmēju vai tuvāku cilvēku. Tā nebūtu traģiska lieta. Līdz ar to, ja viņš ieceltu kādu, kas viņam ir tuvāks, tam cilvēkam varētu būt lielāka ietekme," raidījumam sacīja Kalniņš.

Savukārt ASV vēstniecībā atturas spriest, kāds būs nākamais vēstnieks. "Nav skaidrs, vai būs politiski nominēts vēstnieks vai karjeras diplomāts. Tādā valstī kā Latvija varētu būt kā viens, tā otrs. Tas tiešām nav zināms. Visā pasaulē aptuveni 30% no mūsu vēstniekiem ir politiski izraudzīti vēstnieki, pārējie 70% ir karjeras vēstnieki, kuri kā Valsts departamenta darbinieki strādā dažādās vēstniecībās un konsulātos visā pasaulē," teicis vēstniecības pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!