Valsts hidrometeoroloģijas pārvalde (VHMP) brīdina, ka šodien gaidāma vētra ar orkāna spēku - līdz pat 35 metriem sekundē, bet Rīgas jūras līča dienvidos, Rīgas ostā un pilsētā gaidāma ūdens līmeņa celšanās.
  • Ventspilij draud palikšana bez ūdens
  • Aicina vecākus nevest bērnus uz nodarbībām otrajā maiņā
  • Jūrmala gatavojas vētrai
  • Liepājas ostā strauji ceļas ūdens līmenis

    Pēc VHMP sniegtajām ziņām, Rīgas līča dienvidu rajonos, Rīgas ostā un Rīgā no plkst.17 līdz 21 ūdens līmeņa celšanās tiek prognozēta par 140-160 centimetriem, bet no plkst.22 līdz plkst.1 naktī ūdens līmenis varētu celties pat par 170-190 centimetriem.

    Šorīt plkst.11 ūdens līmenis Rīgā bija cēlies par 58 centimetriem. Ūdens līmeņa celšanās tiek prognozēta arī Gaujā un Lielupē.

    Kā ziņots, Rīgā kritiskā ūdens līmeņa atzīme ir pie 170 centimetriem.

    VHMP ziņo, ka ļoti aktīvs un dziļš ciklons no Norvēģijas ziemeļrietumu rajoniem virzās pāri Somijai uz dienvidaustrumiem.

    Šodien priekšpusdienā Latvijā dienvidrietumu - rietumu vējš pastiprināsies brāzmās līdz 20-25 metriem sekundē, piekrastes rajonos - līdz 30 metriem sekundē, bet pēc plkst.16.00 gaidāma vēja pastiprināšanās, brāzmās sasniedzot 23-28 metrus sekundē, bet jūras piekrastē līdz orkāna spēkam - 35 metriem sekundē.

  • Ventspilij draud palikšana bez ūdens
  • Vētras postījumu dēļ ventspilnieki pēc aptuveni trim līdz četrām stundām var palikt bez dzeramā ūdens.

    Kā aģentūru LETA informēja uzņēmuma "Ūdeka" avārijas dienestā, ap plkst.11 vētra pārrāvusi elektrolīniju, pa kuru pienāca spriegums pilsētas ūdens padeves elektrosūkņiem, kas pilsētai padod dzeramo ūdeni.

    Šobrīd pilsētai ūdens tiek padots no ūdens rezervuāriem ar pazeminātu spiedienu. Dzeramais ūdens no rezervuāriem pietiks trim līdz četrām stundām, atkarībā no patēriņa, un tad ūdens padeve pilsētai apstāsies.

    Pašreiz avārija tiek novērsta, tomēr spēcīgais vējš apgrūtina elektriķu darbu.

  • Aicina vecākus nevest bērnus uz nodarbībām otrajā maiņā


  • Rīgas pilsētas skolu valde, vienojoties ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru Māri Tralmaku, lūdz vecākus, ja tas ir iespējams, nevest bērnus uz nodarbībām skolu otrajā maiņā, kā arī uz ārpusskolas nodarbībām.

    Rīgas pilsētas skolu valde lūdz vecākus maksimāli rūpēties par bērnu drošību līdz vētras pierimšanai.

    Rīgas pilsētas skolu valde informē, ka pedagogu pienākums vētras laikā ir maksimāli rūpēties par bērnu drošību izglītības iestādēs, rūpēties par bērniem, kas tomēr būs ieradušies uz skolu. Pedagogu uzdevums ir rūpēties, lai bērni atrastos izglītības iestādes telpās, nevis uz ielas.

    Skolu valde lūdz vecākus rīt sekot līdzi laika ziņām un izvērtēt situāciju. Ja sliktu laika apstākļu vai vētras seku dēļ vecāki izlems bērnu uz izglītības iestādi nevest, tas skolēnam tiks uzskatīts kā attaisnojošs kavējums. Visas izglītības iestādes strādās, un pedagogi rūpēsies par tiem bērniem, kuri būs izglītības iestādēs.

  • Jūrmala gatavojas vētrai
  • Jūrmalas dome ir saņēmusi ziņas par to, ka būs spēcīgs vējš, un, tā kā vēja ātrums ir pārsniedzis 20 metrus sekundē, Jūrmalā ir paaugstinātas bīstamības situācija.

    Jūrmalā stiprā vēja dēļ jau izgāzušies vairāki koki, tostarp pilsētas centrā, kā arī bojātas elektrolīnijas, teica Jūrmalas domes Sabiedrisko attiecību un ārējo sakaru nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Veronika Ramāne.

    Visas Jūrmalas skolas informētas, lai skolēniem norāda pēc skolas tiešā ceļā doties uz mājām, savukārt pirmsskolas mācību iestādēm uzdots informēt bērnu vecākus, lai tie paši nāk pakaļ bērniem, nevis sūta vecākos brāļus vai māsas.

  • Liepājas ostā strauji ceļas ūdens līmenis
  • Liepājas ostā strauji ceļas ūdens līmenis, ap pulksten 16.00 pacēlies aptuveni par vienu metru, BNS informēja ostas kapteiņa dienestā. Situācija kļūšot kritiska, ja ūdens līmenis pacelsies līdz 1,5 metriem virs normas.

    Tāpat pārplūst Liepājas ezers un tā vidū esošā Zirgu sala, uz kuras atrodas laivu novietnes un airēšanas sporta skola, applūdusi arī kāda no ezermalas ielām.

    Visās Liepājas skolās vētras dēļ ceturtdien pārtrauktas mācības, policijā izsludināta trauksme, un visi pilsētas dienesti strādā pastiprinātā režīmā.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!