Foto: Publicitātes foto

Otrdien, 14. decembrī, Ministru kabinets atbalstīja virzīšanai izskatīšanai Saeimā Iekšlietu ministrijas izstrādāto likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikas valsts robežas likumā", kas nosaka Latvijas iestāžu tiesības piekļūt Ieceļošanas/izceļošanas sistēmai, portāls "Delfi" uzzināja Iekšlietu ministrijā. (IeM).

Sistēmā tiks reģistrēts trešo valstu valstspiederīgo, kuriem dalībvalstu teritorijā ir atļauta īstermiņa uzturēšanās, ieceļošanas un izceļošanas fakts, kā arī ieceļošanas atteikuma informācija saistībā ar trešo valstu valstspiederīgajiem, kuri šķērso Šengenas zonas ārējās robežas.

Likumprojekts paredz, ka, lai novērstu, atklātu vai izmeklētu teroristu nodarījumus vai citus smagus noziedzīgus nodarījumus, tiesības aplūkot Ieceļošanas/izceļošanas sistēmas datus būs Valsts drošības dienestam, Valsts policijai, Valsts robežsardzei, Iekšējās drošības birojam, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Militārajai policijai, Militārās izlūkošanas un drošības dienestam, Satversmes aizsardzības birojam un Valsts ieņēmumu dienestam.

Savukārt, lai nodrošinātu minēto iestāžu piekļuvi pie šīs sistēmas datiem, regula paredz noteikt Centrālo piekļuves punktu. Latvijā Centrālā piekļuves punkta funkcijas pildīs Valsts drošības dienests, Valsts robežsardze un Valsts policija.

Sistēmu paredzēts izveidot saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 2017/2226.

Centrālajam piekļuves punktam jānodrošina ne tikai iestāžu pieprasījumu pamatotības pārbaude, bet arī regulā Nr.2017/2226 iekļautās prasības attiecībā uz datu apstrādes drošību.

Ar ieceļošanas/izceļošanas sistēmas palīdzību tiks efektivizēta robežpārbaude, kā arī radīti automātiski risinājumi personu apzināšanai, kuras pārsniedz atļauto uzturēšanās termiņu, informē IeM. Paredzams, ka sistēma sāks darboties 2022. gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!