Foto: F64
Valdība otrdien atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz juridisko bāzi Ieceļotāju uzskaites kontroles informācijas sistēmas (IECIS) izveidošanai.

Grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā paredz, ka Covid-19 infekcijas izplatības draudu mazināšanai un personu uzraudzības nodrošināšanai izmanto Personu uzraudzības informācijas sistēmu.

Tāpat likumā ir paredzēts pilnvarojums Ministru kabinetam noteikt Personu uzraudzības informācijas sistēmā iekļaujamo ziņu apjomu, ziņu glabāšanas termiņu, ziņu iekļaušanas kārtību un institūcijas, kurām piešķir piekļuvi sistēmā iekļautajām ziņām.

Likuma grozījumi vēl būs jāpieņem Saeimai.

Jau ziņots, ka Iekšlietu ministrija (IeM) sākusi darbu pie IECIS izveidošanas, kam nepieciešami ne vairāk kā 37 000 eiro.

No 16. jūlija visiem starptautisko pārvadājumu pasažieriem pirms ieceļošanas Latvijā jāiesniedz pārvadātājam aizpildīta anketa, norādot pēdējo 14 dienu laikā apmeklētās valstis, kontaktinformāciju un izvēlēto adresi, kur paredzēts aizvadīt divu nedēļu pašizolācijas laiku, kā arī apliecinot, ka ievēros valstī noteiktos epidemioloģiskās drošība pasākumus.

Informācija par pasažieriem, kuri ir bijuši Covid-19 plaši skartās valstīs, tiks nodota Valsts policijai pašizolācijas kontrolei, bet par pārējiem pasažieriem - Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC), lai nepieciešamības gadījumā operatīvi apzinātu iespējamās kontaktpersonas. No pasažieriem iegūtie dati tiks glabāti 14 dienas epidemioloģiskās izmeklēšanas vajadzībām un pēc tam tiks dzēsti.

Sākotnēji anketas būs papīra formā, līdz tiks izveidota elektroniska ieceļotāju reģistrācijas sistēma.

Informācijas sistēmas mērķis ir sagatavot ērtu, drošu, vienkāršu un modernu anketas aizpildīšanas risinājumu personām, kuras ierodas vai atgriežas Latvijā no ārvalstīm, kā arī sniegt atbalstu Valsts policijai, Valsts robežsardzei un SPKC.

Ņemot vērā neprognozējamo situāciju epidemioloģiskajā jomā pasaulē un Latvijā, ja minētais jautājums netiek atrisināts, tas var radīt būtiskus riskus un kaitējumu sabiedrības interešu nodrošināšanai veselības aizsardzības jomā, norāda speciālisti.

Sistēma paredzētu iespēju sašķirot un uz policijas iecirkņiem nosūtīt kontroles veikšanai nepieciešamo informāciju no anketām par konkrētiem ieceļotājiem, kuriem ir noteikta pašizolācija.

Tāpat sistēma paredzētu iespēju Valsts robežsardzei atbilstoši starpvalstu līgumiem nodot informāciju par personām, kuras dodas uz partneru valsti, šķērsojot Latviju.

Sistēma arī paredzētu iespēju nodrošināt SPKC ar nepieciešamajiem datiem par personām, kuras ceļojušas kopā, kā arī uzlabot apkopoto datu kvalitāti un aprites ātrumu.

Sistēma arī uzlabotu pašizolācijā esošo personu uzraudzību, paredzot administratīvo funkcionalitāti policijas iecirkņu inspektoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!