Foto: DELFI

Pēdējā diennakts laikā jaunā koronavīrusa raisītās saslimšanas "Covid-19" noteikšanai veikts 41 laboratoriskais izmeklējums, no tiem seši bijuši pozitīvi,
informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Kopā izmeklētas 332 personas, Latvijā kopumā "Covid-19" apstiprināts 16 personām.


SPKC informē, ka ceturtdien saņemtā informācija par sešiem apstiprinātiem gadījumiem liecina, ka saslimušie ir epidemioloģiski saistīti ar Spāniju (divi gadījumi), Itāliju, Austriju, Šveici un viens ir Latvijas gadījums, kas saistīts ar Šveices saslimušo.

SPKC atgādina, ka visi "Covid-19 infekcijas gadījumi Latvijā, ir ievesti ar ceļotājiem, kuri atgriezušies no jaunā koronavīrusa infekcijas skartajām valstīm.

Kopumā Latvijā noteikta karantīna vairāk kā 200 personām, kas atrodas ģimenes ārsta uzraudzībā.

Pašreiz slimnīcā ārstējas viens pacients ar apstiprinātu "Covid-19" diagnozi. Pacients inficējies no radinieka, kas atgriezies no valsts, kur reģistrēti šīs slimības gadījumi.

SPKC vērš uzmanību, ka cilvēkiem, kas atgriežas no ceļojuma – jāizvērtē savas ikdienas gaitas, jānovēro veselība 14 dienas, ka parādās simptomi, jāzvana 113, kā arī 14 dienas jāatturas no ciemošanās pie senioriem vai tikšanās ar personām, kam ir hroniskas saslimšanas.

Jau ziņots, ka no trešdienas, 11. marta, paplašināts "Covid-19" skarto valstu saraksts, uz kurām ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi. Ņemot vērā izmaiņas epidemioloģiskajā situācijā, gadījuma definīcijā jeb rīcības kārtībā pie aizdomām par saslimšanu ar "Covid-19" tiek iekļauta arī Spānija, Francija, Vācija, Austrija un Šveice, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Šādu lēmumu šodien pieņēma Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK).

Tas nozīmē, ka īpaši piesardzības pasākumi šobrīd ir attiecināti kopumā uz 11 valstīm: Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, Japānu, Singapūru, Itāliju, Spāniju, Franciju, Vāciju, Austriju un Šveici. Veselības ministrija stingri aicina uz šīm valstīm nedoties, jo pastāv liels inficēšanās risks. Jāņem vērā arī tas, ka pēc atgriešanās no minētajām valstīm bērnam 14 dienas būs jāpavada mājās karantīnā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!