Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvija par vairāk nekā 200 000 eiro plāno iegādāties tā saucamo "antivielu kokteili" jeb jaunu un iedarbīgu medikamentu Covid-19 pacientu ārstēšanai, sestdien, 24. jūlijā, vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Šīs zāles īpašos gadījumos nozīmētu ārstu konsīlijs tikai tiem pacientiem, kuriem dažādu blakus slimību vai citu riska faktoru dēļ draud Covid-19 slimības smaga gaita.

"Antivielu kokteili" varētu saņemt tie pacienti, kas slimo ar imūnsupresiju, onkoloģiskās slimībām, smagām hroniskām slimībām vai smagām plaušu slimībām,

Šobrīd jaunos medikamentus vēl paātrinātā kārtībā vērtē Eiropas Zāļu aģentūra.

"Eiropas Komisija izskata jaunus medikamentus, kuri ir paredzēti specifiskām riska grupām. Atsevišķos gadījumos. Un tas nebūs medikaments, kas tiks izmantots plaši Covid infekcijas ārstēšanai visiem cilvēkiem – tiem, kas ir inficējušies vai saslimuši ar Covid," LTV norādīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Bīstamo infekciju nodaļas vadītāja Monta Madelāne.

Tiesa, Madelāne uzsvēra, ka šīs zāles nebūs paredzētas pacientiem, kas apzināti nevakcinējas pret Covid-19. Tās lietos ļoti īpašos un retos, augsta riska gadījumos, un gala lēmumu par to lietošanu pieņemtu ārstu konsīlijs Rīgā.

LTV sižeta noslēgumā Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere aicināja visus iedzīvotājus vakcinēties pret Covid-19. Pašlaik slimnīcu Covid-19 nodaļās galvenokārt ārstējas nevakcinēti pacienti.

Jau ziņots, ka piecās darba dienās kopumā pret Covid-19 sapotējot 29 503 cilvēkus, vakcinācijas temps aizvien nav atguvies un saglabājas visai zems.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!