Foto: AFP/Scanpix
Latvijā ceturtdien ieradies bijušais ASV Gvantanamo kara bāzes ieslodzītais, kuru Latvija februārī apņēmās uzņemt no ASV, piektdien LNT raidījumam "900 sekundes" apliecināja Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone.

Pētersone informēja, ka atbildīgie dienesti nodrošina "pasākumu kopumu, kas paredzēts, lai viņš varētu uzturēties šeit, lai integrētu viņu sabiedrībā un lai viņš neradītu draudus Latvijas drošībai". Pasākumu kopums esot slepens, tāpēc sīkākas ziņas par to nesniedz.

Ieslodzītajam nebūs jādzīvo slepenībā, taču viņa identitāte pēc viņa lūguma netiks izpausta - viņa vārdu, uzvārdu un uzturēšanās vietu neatklās, stāstīja Pētersone.

Pētersone atzina, ka teorētiski Gvantanamo gūsteknis varēs brīvi ceļot pa Šengenas zonas valstīm, taču "Latvijas tiesībaizsardzības iestādes viņu, protams, pieskatīs". Tāpat par šo jautājumu notiekot sadarbība ar kaimiņvalstu atbildīgajiem dienestiem.

Visus izdevumus par bijušā ieslodzītā uzturēšanu sedz ASV.

Divi bijušie ASV kara bāzē Gvantanamo ieslodzītie nosūtīti uz Latviju un Spāniju, informē ārvalstu masu mediji, atsaucoties uz Pentagonu.Sīkākas ziņas par bijušajiem ieslodzītajiem netiek sniegtas.

Latvijas Iekšlietu ministrija norāda, ka Latvijas drošības iestādes veiks nepieciešamās darbības bijušā aizturētā uzraudzīšanā. Persona neradīs draudus Latvijas iedzīvotāju drošībai un personas uzturēšanās Latvijā neradīs arī papildus budžeta izdevumus, teikts IeM paziņojumā.

Jau vēstīts, ka valdība februāra sākumā slēgtā sēdē nolēma uzņemt Latvijā vienu no ASV Gvantanamo kara bāzes cietumā turētajiem ieslodzītajiem. Šis vīrietis ir cēlies no Uzbekijas, aizturēts Afganistānā un Gvantanamo pavadījis piecus gadus, taču ASV varas iestādēm nav izdevies konstatēt tādu viņa rīcību, par ko viņš būtu saucams pie atbildības.

Vīrietis Latvijā dzīvos brīvi, tomēr viņam būs noteikta uzraudzība. Viņam piešķirs bezvalstnieka statusu un uzturēšanās atļauju, tāpēc viņš varēs arī ceļot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!