Foto: AFP/Scanpix

Piektdien, 5.februārī, Eiropas Savienības pārvietošanas programmas ietvaros uz Latviju no Grieķijas pārvietotas sešas personas, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība.

Uz Latviju pārvietotas divas ģimenes - no Sīrijas un Eritrejas, tai skaitā divi pirmskolas vecuma bērni. Personas ieradās Latvijā vēlā piektdienas vakarā, neilgi pirms pusnakts un patlaban atrodas Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Muceniekos, portālu "Delfi" Iekšlietu ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Daiga Holma.

Pēc ierašanās Latvijā, atbilstoši starptautiski noteiktajām procedūrām un Patvēruma likuma prasībām Valsts robežsardzes amatpersonas īstenoja sākotnējās darbības, proti, iesniegumu pieņemšanu, personas iepazīstināja ar patvēruma meklētāja tiesībām un pienākumiem patvēruma procedūras laikā, veica sākotnējo aptauju, ievadīja personu pirkstu nospiedumus Eurodac sistēmā un izsniedza patvēruma meklētāja dokumentus.

Pēc garā ceļa un nepieciešamo formalitāšu nokārtošanas, ģimenēm nedēļas nogalē plānota atpūta, bet jaunnedēļ Valsts robežsardzes amatpersonas turpinās strādāt ar patvēruma meklētājiem un īstenos padziļinātas intervijas un nepieciešamo dokumentu sagatavošanu, lai lietas materiālus varētu nodot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei turpmākām darbībām un lēmumu pieņemšanai par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu. Tāpat pakāpeniski nākamnedēļ darbu ar pārvietotajām ģimenēm uzsāks citas valsts un nevalstiskās institūcijas, kam jānodrošina sociālekonomiskās iekļaušanas pasākumi.

Pēc garā ceļa abas ģimenes lūgušas šobrīd respektēt viņu privātumu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!