Foto: Reuters/Scanpix

Latvija ievērojami pakāpusies starptautiskās preses un vārda brīvības organizācijas "Reportieri bez robežām" ("Reporters sans frontieres" - RSF) izveidotajā ikgadējā preses brīvības reitingā.

2011./2012.gada reitingā Latvija ieņēma 50.vietu, no iepriekšējā gada zaudējot 20 pozīcijas. Savukārt pēdējā gada laikā Latvija preses brīvības reitingā pakāpusies par 11 pozīcijām līdz 39.vietai.

Kopumā preses brīvības situāciju Latvijā "Reportieri bez robežām" novērtējusi kā apmierinošu.

Igaunija 2013.gada preses brīvības reitingā ieņem 11.vietu, gada laikā nokrītoties par astoņām pozīcijām.

Savukārt Lietuva ieņem 33.vietu, gada laikā zaudējot trīs pozīcijas.

Visbrīvākā prese ir Somijā, Nīderlandē un Norvēģijā, kas arī iepriekšējā preses brīvības reitingā ieņēma vadošās pozīcijas.

Savukārt vismazāk žurnālisti brīvību izjūt Turkmenistānā, Ziemeļkorejā un Eritrejā.

RSF pauž bažas par Itālijā spēkā esošajiem likumiem, kas paredz kriminālvajāšanu par nomelnošanu un ko institūcijas bīstami izmanto. Organizācija norāda arī uz preses brīvības ierobežošanu Ungārijā un katastrofālo sociālo un profesionālo atmosfēru Grieķijā.

Krievija reitingā noslīdējusi par sešām pozīcijām līdz 148.vietai, RSF norādot, ka valstī pieaug represijas un plaša mēroga vēršanās pret pilsonisko sabiedrību.

Vislielāko kāpumu reitingā piedzīvoju Malāvija - par 71 pozīciju līdz 75.vietai, kā arī Kotdivuāra - par 63 pozīcijām līdz 96.vietai - un Mjanma - par 18 pozīcijām līdz 151.vietai.

Savukārt vislielāko kritumu piedzīvojusi Mali - par 74 pozīcijām līdz 99.vietai.

RSF norāda, ka šā gada reitinga sastādīšanā mazāka uzmanība pievērsta valstīs notiekošiem dramatiskiem politiskiem pavērsieniem, piemēram, "Arābu pavasarim", bet vairāk pievērsta valdību nodomiem un centieniem preses brīvības veicināšanā vidējā vai ilgtermiņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!