Foto: Shutterstock

Latvijā ieviestais atbalsts pieaugošo enerģijas cenu kompensēšanai ir efektīvs, trešdien, 12. janvārī, preses konferencē pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) pavēstīja Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidents stāstīja, ka augošās energoresursu cenas bija viens no abu pušu sarunu tematiem.

"Enerģijas cenas ir visas pasaules un Eiropas jautājums. Visā pasaulē cenas aug strauji un vairākkārt. Latvija nav izņēmums. Tirgus cenas mēs nevaram mainīt un ietekmēt," pauda Levits.

Tajā pašā laikā Valsts prezidents atzina, ka šajā situācijā valsts var sniegt atbalstu tiem, kam tas nepieciešams. Pēc viņa teiktā, valdība ir atbalstījusi vairākus atbalsta pasākumus, kas ir efektīvi.

Jau vēstīts, ka līdz šim politisku atbalstu guvusi virkne priekšlikumu elektroenerģijas cenu pieauguma kompensēšanai. Ministru kabinets lēma mazāk aizsargātajām sabiedrības grupām jau no 2021. gada novembra par 10 eiro palielināt atbalstu elektrības rēķinu segšanai, tādējādi daudzbērnu ģimenei atbalsts sasniedz 20 eiro mēnesī, bet pārējām aizsargātā lietotāja grupām – 15 eiro mēnesī.

Tāpat Ministru kabinets iepriekš atbalstīja Labklājības ministrijas izstrādātos grozījumus Infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, paredzot no 2021. gada novembra līdz 2022. gada martam izmaksāt 20 eiro pabalstu ik mēnesī senioriem, kas ir pilnībā vakcinēti pret Covid-19, un tiem, kuri veselības dēļ nevar veikt vakcināciju.

Valdība pērn atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu OIK vidējo likmi no 2022. gada 1. janvāra samazināt aptuveni par 60%, proti, līdz 7,55 eiro par megavatstundu. Iepriekš tika prognozēts, ka OIK likme šogad būs 12,61 eiro par MWh.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!