Foto: F64

Latvija, Igaunija un Somija, iespējams, nākotnē varētu kopīgi iegādāties paaugstinātas mobilitātes bruņu transportlīdzekļus kājnieku pārvadāšanai.

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks un Somijas Aizsardzības ministrijas pastāvīgais sekretārs Juka Jūsti šodien Tallinā parakstīja nodomu vēstuli par kopīgu izpētes procesa sākumu šādu platformu iegādei.

Tas nozīmē, ka pēc transportlīdzekļu izpētes minētās trīs valstis varētu veidot kopīgu iepirkumu. Latvijas Aizsardzības ministrijā skaidroja, ka sākotnēji nepieciešamas konsultācijas, lai pēc iespējams precīzāk saskaņotu savu bruņoto spēku vajadzības.

Šāds solis sperts, jo sadarbība ar kaimiņvalstīm var sniegt izdevīgākus piedāvājumus jaunas militārās tehnikas iegādei.

"Kaimiņvalstu bruņoto spēku vajadzības ir līdzīgas, bet ne identiskas - tādēļ ir svarīgi kopīgi konsultēties, lai sadarbības rezultātā iegūtu mūsu apstākļiem visatbilstošākos transportlīdzekļus," uzsvēris Latvijas aizsardzības ministrs Pabriks.

Viņš pieļauj, ka šī kopīgā iniciatīva varētu sniegt arī jaunas iespējas pašmāju militārās industrijas uzņēmumiem.

Saskaņā ar nodomu vēstuli triju valstu Aizsardzības ministrijas vienojušās par kopīgām konsultācijām sadarbības programmas izveidei, lai izstrādātu mobilu bruņu transportlīdzekļa platformu vieglo kājnieku pārvadāšanai.

Plānots, ka sadarbības programmas mērķis būs piedāvāt rentablus risinājumus katras valsts spēju prasībām, kuras vispirms savstarpēji tiktu pēc iespējas precīzāk saskaņotas, informēja Latvijas Aizsardzības ministrijā.

Nodomu vēstule ir juridiski nesaistoša politiskā vienošanās, kas nevienai no tās partnervalstīm neuzliek pienākumu nodrošināt konkrētus pakalpojumus vai produktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!