Lai veicinātu zinātnes un tehnoloģiju attīstību valstī, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) līdz 2013. gadam iecerējusi panākt, ka ik gadu valstī tiek sagatavoti vidēji 500 jaunie zinātņu doktori.
Šāds mērķis izvirzīts IZM izstrādātajā zinātnes un tehnoloģijas attīstības pamatnostādņu projektā 2007. - 2013. gadam, ko 22. oktobrī, skatīs valdības komitejā.

Zinātnes un tehnoloģijas attīstības pamatnostādņu mērķis ir noteikt Latvijas zinātnes un tehnoloģijas attīstības politiku, identificējot problēmas un nosakot mērķi, pamatprincipus un rīcības virzienus.

Dokumentā izvirzīts mērķis palielināt Latvijā zinātnisko darbinieku skaitu, tai skaitā privātajā sektorā nodarbināto skaitu, sasniedzot vidējo Eiropas Savienības (ES) rādītāju, kas ir 25 zinātniskie darbinieki, rēķinot uz 1000 nodarbinātajiem.

Plānots panākt, ka 30% no kopējā studentu skaita studēs dabaszinātņu un inženierzinātņu studiju programmās.

Līdz 2013.gadam paredzēts izveidot Zinātnes komunikāciju centru un modernizēt ne mazāk kā 30 zinātnisko institūciju pētniecības infrastruktūru, koncentrējot zinātni un pētniecību atsevišķos zinātnes centros.

Paredzēts nodrošināt būtisku valsts investīciju pieaugumu zinātnē un tehnoloģiju attīstībā, panākot, lai finansējuma piešķiršanas mehānisms nodrošinātu pēc iespējas lielāku privātā sektora investīciju piesaisti.

Valsts budžeta finansējumu zinātniskajai darbībai plānots palielināt, sasniedzot vismaz 1% no iekšzemes kopprodukta, bet privāto investīciju apmēru līdz vismaz 1,5% no iekšzemes kopprodukta.

Pamatnostādnēs definēto mērķu īstenošanai IZM sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, citām nozaru ministrijām un valsts institūcijām izstrādās programmu, bet programmas īstenošanai tiks izstrādāti konkrēti rīcības plāni. 2009.gadā IZM izstrādās priekšlikumus zinātnes prioritārajiem virzieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!