Latvijā patlaban varētu būt uzkrātas aptuveni 100 000 tonnu azbestu saturošu materiālu, šodien preses konferencē informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vecākā referente Ilze Doniņa.
Doniņa norādīja, ka tie ir ministrijas veiktie aprēķini par situāciju, kāda tā varētu būt, jo veikt precīzu azbesta saturošu materiālu uzskaiti nav iespējams. VARAM pārstāve arī informēja, ka pagaidām Latvijā ir problēmas ar azbesta saturošu materiālu uzglabāšanu un atkritumu apsaimniekošanu, jo nav izveidots speciāli šādām vielām paredzēts atkritumu apglabāšanas poligons. Šāds poligons Latvijā varētu būt tikai 2004. vai 2005.gadā.

Doniņa informēja, ka šobrīd azbesta saturošus materiālus ir iespējams apglabāt sadzīves atkritumu izgāztuvēs, taču tiem ir jābūt atdalītiem no pārējiem atkritumiem, apraktiem vismaz divus metrus zem zemes, kā arī speciāli iepakotiem un marķētiem. Turklāt pie šādām vietām ir jābūt norādēm par to, ka ir apglabāti azbestu saturoši materiāli, tādēļ šajā vietā ir aizliegts veikt jebkādas darbības. VARAM pārstāve norādīja, ka arī Eiropas Savienības valstīs pagaidām neesot skaidrības par azbestu saturošu materiālu apglabāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!