Pārņemot atbildīgo uzdevumu būt prezidējošajai valstij Eiropas Savienības Padomē 2015.gadā, Latvija ir gatava virzīt tālāk Eiropas projektu un dalīties fundamentālo reformu zināšanās un pieredzē ar valstīm, kas vēlas tuvināties Eiropai, saņemot Vācijas preses izdevēju savienības augstāko apbalvojumu "Zelta Viktorija gada eiropiešiem", sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Šīs apņemšanās kļuvušas vēl nozīmīgākas šodien, kad Eiropa saskaras ar izaicinājumiem, kas apdraud Eiropas vienotību, stabilitāti un drošību, atzīmēja Valsts prezidents.

„Uzskatu, ka šodienas atzinība un augstais novērtējums Baltijas valstīm nāk īstajā laikā, atgādinot mums par brīvu nāciju ideāliem un cerībām vienotā, brīvā un labklājīgā Eiropā," pauda prezidents.

Tāpat Valsts prezidents uzsvēra, ka „šogad mēs atzīmējam un atceramies daudzas nozīmīgas gadadienas, kuras iezīmē Eiropas vēsturi. Simboliski, ka Baltijas valstis tiek godinātas tieši šodien".

„Pirms divdesmit pieciem gadiem mēs atguvām mūsu brīvību! Tas, kas kļuva pazīstams kā Baltijas ceļš, bija drosmīga divu miljonu cilvēku apņemšanās sadoties rokās, lai pārtrauktu netaisnību, kas tika nodarīta 1939.gadā, kad divas totalitāras varas sadalīja Eiropu savās interesēs un pārtrauca mūsu tautu suverenitāti," saņemot balvu, sacīja Valsts prezidents.

Viņš uzsvēra, ka latvieši, igauņi un lietuvieši nebija vieni šajā stingrajā nostājā atgūt pašnoteikšanos un nebija vieni savā vēlmē atgriezties Eiropā un pie tās vērtībām.  Šā gada jūnijā Polija atzīmēja divdesmit piecus gadus kopš pirmajām brīvajām vēlēšanām. Pēc trijām dienām Vācija svinēs nozīmīgu notikumu - Berlīnes mūra krišanas un Vācijas atkalapvienošanās divdesmit piekto gadadienu. Šie notikumi nebija nejauši. Tie iezīmēja spēju pagrieziena punktu, lai Eiropa kļūtu vienota un brīva, akcentēja Valsts prezidents.

„Balva, kuru Jūs man šodien pasniedzat, ir ne tikai par nevardarbīgu pretošanos pirms divdesmit pieciem gadiem, bet arī par mūsu apzinātu izvēli visās turpmākajās desmitgadēs veidot labāku Eiropu. Eiropu, kur demokrātija ir stiprāka par tirāniju, cilvēktiesības - par pazemojumu un kur vārda brīvība nozīmē arī brīvību pēc vārda. Šīs vērtības ir savedušas mūs kopā kā partnerus Eiropas Savienībā un kā sabiedrotos NATO," rezumēja Bērziņš.

Bērziņš balvu ceturtdienas vakarā saņēma kopā ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!