Foto: Shutterstock

Latvijā ir problēmas palīdzības pieejamībā darbā ar pusaudžiem ar uzvedības traucējumiem, šorīt Latvijas Radio atzina jaunais Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītājs Jānis Ābele.

Runājot par nesen Kalna svētības kopienā atklātajiem bērnu tiesību pārkāpumiem, Ābele atzina, ka darbs ar dumpīgiem pusaudžiem Latvijā ir problēma, jo šāda veida pakalpojumus saņemt faktiski neesot iespējams.

Ābele uzsvēra vecāku atbildību par šādu bērnu audzināšanu, uzsverot, ka nevar gaidīt, ka šādus bērnus varētu atdot kādā institūcijā, kas pilnībā atrisinās visas problēmas.

Jaunais VBTAI vadītājs pastāstīja, ka pirmā pārbaude Bruknā notika 5.augustā, kad runāts ar bērniem un konstatēti pirmie iespējamie bērnu tiesību pārkāpumi. Pēc laika veikta atkārtota nepieteikta pārbaude, kas nav devusi pārliecību, ka pārkāpumi būtu novērsti.

Pēc Ābeles vārdiem, nav noliedzami, ka darba iemaņu apgūšana bērniem nav slikta lieta, taču šajā procesā jāievēro bērnu tiesības.

Par konstatētajiem pārkāpumiem VBTAI informējusi arī kopienas vadītāju, kurš varējis nepiekrist, taču abas reizes viņš parakstījis protokolus. Savukārt policijā VBTAI vērsusies tieši saistībā ar iespējamo vardarbību pret pusaudžiem.

Kā ziņots, biedrībā "Kalna svētību kopiena" VBTAI kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi konstatējusi, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un, pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu.

Ņemot vērā VBTAI iesniegumu par pārbaudēs Bruknas muižā izvietotajā Kalna svētību kopienā konstatēto, policija sākusi resorisko pārbaudi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!