Foto: PantherMedia/Scanpix

Statistika liecina, ka Latvija ir smēķēšanas lielvalsts, trešdien intervijā Latvijas televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" atzina Tuberkulozes un plaušu slimību centra pārstāvis Alvils Krams.

"Eirobarometra" pētījuma dati liecina, ka Latvija ir viena no trīs valstīm ar lielāko smēķētāju īpatsvaru. Mediķus satrauc tas, ka 40% bērnu vecumā 13 līdz 15 gadiem jau smēķē. "Pēc "Eirobarometra" pētījuma datiem vecumā virs 15 gadiem mēs esam otrajā, trešajā vietā, bet traģiskākais ir tas, ka tieši vēl jaunāku bērnu vidū smēķēšana Baltijas valstīs ir visaugstākā," televīzijā sacīja Krams. Mediķis norādīja, ka tie ir nākamie hroniskas obstruktīvas plaušu slimības (HOPS) slimnieki.

HOPS attīstās ap 30% smēķētāju. Vairāk nekā 80% no tiem šī slimība nav atklāta. Bet Latvijā kopumā varētu būt ap 120 līdz 150 tūkstošu šādu slimnieku, lēš mediķis.

Galvenais šobrīd ir cīnīties ar smēķējošajiem pusaudžiem, cenšoties tīņus atturēt no kaitīgās nodarbes.

Trešdien, atzīmējot ikgadējo HOPS dienu, Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācija organizēs vairākus pasākumus. HOPS ir lēni progresējoša elpošanas sistēmas slimība, kuru raksturo elpvadu neatgriezeniska sašaurināšanās. HOPS galvenais cēlonis 80-90% gadījumu ir smēķēšana, turklāt slimība attīstās katram otrajam smēķētājam, kurš ar šo atkarību sirgst ilgstoši. Pasaulē HOPS ir trešais biežākais nāves cēlonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!