Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Latvija iegādāsies sešas raķešu artilērijas sistēmas HIMARS, portālam "Delfi" sacīja Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Jau vēstīts, ka Latvija iesniegusi pieprasījumu ASV valdībai mobilo reaktīvo zalvju iekārtu HIMARS iegādei. HIMARS sistēmas plāno iegādāties visas trīs Baltijas valstis. HIMARS ir augstas precizitātes raķešu artilērijas sistēmas ar aptuveni 300 kilometru darbības rādiusu.

Kā sacīja Pabriks, Latvija pagaidām plānojusi iegādāties sešas sistēmas. Savukārt Lietuvas mediji ziņo, ka Lietuva iegādāsies astoņas HIMARS sistēmas.

Iemesls, kādēļ kaimiņvalstij HIMARS būs vairāk ir valsts izmērs, sacīja ministrs. Pabriks arī neizslēdza iespēju, ka pēc tam Latvija varēs iegādāties vairāk zalvju iekārtu.

Plānots, ka HIMARS Baltijas valstīm tiks piegādātas līdz 2025. gadam, taču, iespējama arī ātrāka iekārtu piegāde. "Nav tā, ka HIMARS stāv noliktavā un gaida, kad kāds tos nopirks. Tie ir pieprasīti," sacīja ministrs.

Pabriks piebilda, ka ir grūti runāt par konkrētām šo sistēmu iepirkuma izmaksām, jo to nosaka daudz faktoru – cenā iekļauta arī apmācības, rezerves daļas, arī tas, cik raķetes uzreiz plānots pirkt, tādēļ šobrīd izmaksas ir samērā nenosakāmas.

Portāls "Delfi" jau šī gada jūlijā vēstīja, ka Latvija pirks HIMARS sistēmas. Latvija bija plānojusi, ka HIMARS sistēmas tiks piegādātas un ievestas Latvijā trīs gadu laikā, sākot no brīža, kad tiks parakstīts līgums. Latvija ir rēķinājusies, ka HIMARS izmaksās virs 200 – 300 miljoniem eiro.

Savukārt septembra izskaņā militāro mācību cikla "Namejs 2022" ietvaros vienlaikus Spilves lidlaukā un Liepājas lidostā ieradās ASV bruņoto spēku augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas HIMARS.

Ziņots, ka HIMARS raķetes izpelnījušās atzinību no Ukrainas puses – Ukraina HIMARS veiksmīgi izmanto triecieniem Krievijas munīcijas noliktavām un citiem militārajiem objektiem.

Kā uzskata militārie eksperti, šādi triecieni lielā mērā sekmējuši krievu ugunsjaudas samazināšanu un artilērijas pārākuma nivelēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!