Latvijas mācību iestāžu dibinātā Vibroakustikas laboratorija (VibLab) izstrādājusi unikālu turbomašīnu vibrācijas parametru monitoringa tehnoloģiju, izmēģinot to uz Rīgas pirmās termoelektrocentrāles (TEC-1) gāzes un tvaika turbīnām.
Iegūtie rezultāti apstiprināja, ka šīs tehnoloģijas iespējams izmantot elektro un termoelektrostacijās visā pasaulē, pastāstīja VibLab sabiedrisko attiecību konsultants Ļevs Fainveics.

Plašam speciālistu lokam tehnoloģija tiks prezentēta aprīļa vidū Minhenes izstādē "Aerospace Testing, Design & Manufacturing-08" (gaisa telpas pārbaude, dizains un izgatavošana).

Veiksmīgi izmēģinātās tehnoloģijas izstrādājuši VibLab darbinieki sadarbībā ar kolēģiem no kompānijas "D un D centrs", kas ir viens no laboratorijas dibinātājiem.

"Mēs zinājām, ka TEC-1 speciālisti pastāvīgi meklē iespējas palielināt stacijas sarežģītās un dārgās iekārtas darbības efektivitāti. Tāpēc mēs esam pateicīgi TEC-1 vadībai, kas ļāva VibLab darbībā nodemonstrēt unikālo tehnoloģiju. No veiktās testēšanas pozitīvajiem rezultātiem varētu izcelt to, ka izdevās atklāt viena stacijas palīgagregāta paaugstinātās vibrācijas cēloni. Kopumā varējām pārliecināties, ka mūsu izstrādēm ir perspektīvas gan eksporta tirgos, gan vietējā. Šodien bez mūsu laboratorijas Latvijā nav citu speciālistu turbomašīnu vibrācijas diagnostikas jomā," uzsver VibLab zinātniskais vadītājs inženierzinātņu doktors Aleksejs Mironovs.

Viņš norādīja, ka turbomašīnu monitorings un diagnostika ir nepieciešami ne tikai Rīgas TEC, bet arī citām termo un elektrostacijām, tostarp mazajām. Piemēram, Latvijā ir ne mazums koģenerācijas staciju, kurās tiek izmantotas iekārtas, kas līdzinās tai, uz kuras tika izmēģināta VibLab un "D un D centrs" jaunākā turbomašīnu vibrācijas monitoringa tehnoloģija.

Bez turbomašīnām laboratorija nodarbojas arī ar citu sarežģītu mašīnu un mehānismu, tostarp reduktoru, sūkņu, ģeneratoru, elektrodzinēju un ventilatoru, diagnostiku.

SIA "Vibroakustikas laboratorijas" dibināšana 2006. gada janvārī ir galvenokārt saistīta ar zinātniski tehniskajām un mācību organizācijām, proti, ar "D un D centru", Transporta un sakaru institūtu, kā arī ar Akadēmisko parku.

Laboratorija ir aprīkota ar Baltijas valstīs vismūsdienīgāko aparatūru vibrācijas testēšanas veikšanai, kā arī mašīnu/mehānismu, iekārtu, ēku un būvju vibrācijas mērīšanai, analīzei un diagnostikai. Apgūt pašas jaunākās tehnoloģijas VibLab speciālistiem palīdz kolēģi no dibinātājkompānijas "D un D centrs", kas veic rotoriekārtu un mehānismu vibrācijas monitoringa un diagnostikas sistēmu izpēti un izstrādi.

VibLab ieguvusi akreditāciju Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā. Laboratorijā strādā astoņi cilvēki, tajā skaitā trīs zinātņu doktori, bet pārējie ir inženieri, kuru stāžs profila nozarēs ir 25-30 gadi. Vairums no viņiem paralēli izmēģinājumu veikšanai laboratorijās veic zinātniskos pētījumus vai piedalās jaunas tehnikas izstrādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!