Foto: LETA
Jo tuvāk šī gada pašvaldību vēlēšanas, jo vairāk spekulāciju par to, kurš ieņems tieši Rīgas mēra amatu. Otrdien intervijā Latvijas radio politologs Jānis Ikstens sprieda, ka "lielās partijas tikai imitē konkurenci". Rīgā vēlēšanās esot lemts uzvarēt partijām "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai", jo "ir izveidojies savdabīgs politisko partiju kartelis, kur "Saskaņa" ir noteicējs Rīgā un kontrolē Rīgas resursus. Savukārt tā saucamās latviskās partijas pieskata nacionālo līmeni".

Politologs intervijā Latvijas radio skaidroja, ka "vairākas nacionālās partijas virza iepriekšējos kandidātus", ko varētu saistīt ar to, ka patiesībā politiķiem nav intereses politisko kārtību mainīt. Visu partiju izvirzītie mēra kandidāti jau iepriekš neveiksmīgi startējuši vēlēšanās 2013. gadā, bet šogad jauni līderi netiek piedāvāti.

Arī politologs Ivars Ījabs otrdien Latvijas televīzijai pauda līdzīgu viedokli. "Es domāju, ka ir labas izredzes palikt uz vēl vienu trešo termiņu, bet tas absolūti nav garantēts. Mēs zinām, ka 2014. gadā starp iepriekšējām un šīm pašvaldību vēlēšanām šis tas notika, kas izmainīja "Saskaņas" un arī paša Ušakova tēlu Latvijas politikā," uzskata Ījabs.

Ušakova tēls iedragāts pēc Krievijas īstenotās Krimas aneksijas, līdz ar to, iespējams, nesanāks iegūt tik daudz balsu, cik pagājušajās vēlēšanās, skaidro Ījabs. Pagājušajā reizē "Saskaņa" Rīgā ieguva 58,5% balsu un 65% deputātu vietu.

Pārmaiņas politiskajā sastāvā Rīgā varētu radīt tikai Jaunā konservatīvā partija, no kuras saraksta varētu kandidēt bijušie Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki Juta Strīķe un Juris Jurašs, kā arī Latvijas Reģionu apvienības un partijas "Latvijas attīstībai" vienotais.

Tomēr Ījabs apšauba tā sauktās Bordāna partijas – Jaunās konservatīvās partijas – izredzes. Arī citu partiju kandidātus viņš vērtē skeptiski, jo līdz šim izvirzītie kandidāti nekādu intrigu nepiedāvājot.

Par ko Rīgas domes vēlēšanās balsotu tu?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!