Foto: LETA

Sestdien, 25. maijā, vēlētāji Latvijā aicināti pulcēties vēlēšanu iecirkņos, lai izraudzītos astoņus Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, kuri nākamos piecus gadus pārstāvēs Latvijas intereses Eiropas Savienībā (ES).

Lai tiktu ievēlētas EP, Latvijas politiskajām partijām jāiegūst vismaz 5% vēlētāju balsu, atgādina Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Kurš un kur var balsot


Piedalīties vēlēšanās drīkst balsstiesīgie Latvijas un citu ES dalībvalstu pilsoņi, kuri reģistrējušies vēlēšanām Latvijā. Balsojot jāuzrāda pase vai personas apliecība (eID).

Vēlēšanu iecirkņi sestdien strādā no pulksten septiņiem līdz 20. Atgādinām, ka vēlēšanu dienā iespējams balsot tikai iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts.

Noskaidrot savu vēlēšanu iecirkni, ja nav saņemta Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sūtītā vēstule, var e-pakalpojumā "Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana", kas pieejams šeit vai pa tālruni 67049999.

CVK aicina iedzīvotājus dalīties ar fotogrāfijām balsošanas iecirkņos, jo, "iespējams, tas mudinās kādu citu atnākt un nobalsot".

Kā zināms, šajās vēlēšanās pirmo reizi tika īstenota iespēja – balsot ne tikai savā, bet arī citā Latvijas vēlēšanu iecirknī iepriekšējās balsošanas laikā – 22., 23. un 24. maijā. Tomēr, ņemot vērā, ka ceturtdien radās traucējumi EP vēlēšanu iecirkņu tiešsaistes datu apmaiņas sistēmā, ceturtdien un piektdien CVK atsauca iespēju vēlētājam nobalsot citā iecirknī.

Par kandidātiem


25. maija EP vēlēšanām Latvijā pieteikti 16 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti.

16 kandidātu sarakstos kopā pieteikti 246 deputātu kandidāti. 13 kandidātu sarakstos iekļauts lielākais iespējamais deputātu kandidātu skaits – 16 kandidāti, divos kandidātu sarakstos ir 15 kandidāti, bet vienā sarakstā – astoņi deputātu kandidāti. Salīdzinājumam: 2014. gada EP vēlēšanām tika pieteikti 14 deputātu kandidātu saraksti un 170 deputātu kandidāti.

Ar visiem EP vēlēšanām iesniegtajiem deputātu kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, ziņām par kandidātiem un statistiku iespējams iepazīties CVK EP vēlēšanu vietnē "https://epv2019.cvk.lv".

Par rezultātu paziņošanu


Provizoriskie vēlēšanu rezultāti būs zināmi pusnaktī no 26. maija uz 27. maiju, kad noslēgsies vēlēšanas tajās dalībvalstīs, kurās tradicionāli vēlēšanu diena ir svētdiena.

Vēlēšanu dienā ap pulksten astoņiem, 12 un 16 CVK mājaslapā tiks publiskota un atjaunota informācija ar to, kāda ir bijusi vēlētāju aktivitāte vēlēšanu iecirkņos Latvijā. Pulksten 20 vēlēšanu iecirkņi Latvijā tiks slēgti un sāksies balsu skaitīšana, skaidro CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa. Viņa atgādina, ka "vēlēšanu rezultāti drīkst tapt zināmi tikai tad, kad vēlēšanas būs noslēgušās visās dalībvalstīs. Tas, pēc Latvijas laika, būs pulksten 24, kad tiks slēgti vēlēšanu iecirkņi Itālijā.

Svētdien vēlēšanu iecirkņi Latvijā skaitīs balsis, bet brīdī, kad tās saskaitītas - iecirknis durvis slēgs. Balsu skaitīšanas novērotāji un mediji konkrētos iecirkņos ir tiesīgi saņemt atbildi par to, kādi ir provizoriskie balsošanas rezultāti. Taču oficiāls paziņojums par rezultātiem un EP iekļuvušajiem deputātiem tiks paziņots ap pulksten 24 naktī no svētdienas uz pirmdienu.

Savukārt sākot no pulksten 19 (pēc Latvijas laika) vietnē vēlēšanurezultāti.eu būs pieejams apkopojums par potenciālajiem vēlēšanu rezultātiem ES dalībvalstīs, kas balstīts uz mediju vai pētījumu veiktām aptaujām (exit polls u.c.). Oficiālie vēlēšanu rezultāti tiks paziņoti tikai pēc pēdējā vēlēšanu iecirkņa slēgšanas dalībvalstīs.

2019. gada EP vēlēšanās no Latvijas tiks ievēlēti astoņi deputāti, kopumā visā ES – 705 deputāti.

Atšķirībā no Saeimas un pašvaldību vēlēšanām, EP vēlēšanās visa Latvija ir viens vēlēšanu apgabals, Latvijas partijas EP vēlēšanās katra piedāvā vienu kandidātu sarakstu. Deputāti tiek ievēlēti uz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!