Latvijā jauniešiem trūkst informācijas par seksuālo tiesību būtību un tikai 70% jauniešu kādreiz dzirdējuši seksuālo tiesību jēdzienu.
Šāda informācija gūta, asociācijai "Papardes zieds" martā aptaujājot 12 līdz 21 gadu vecus rīdziniekus.

70% aptaujāto jauniešu bija dzirdējuši seksuālo tiesību jēdzienu, bet tikai 60% no tiem atzina, ka no mediķiem iespējams saņemt pilnīgu informāciju par seksuālo dzīvi.

Savukārt 30% respondentu atzinuši, ka izjutuši ārsta nosodījumu, interesējoties par problēmām, kas saistītas ar seksuālo dzīvi.

Tomēr lielākā daļa aptaujāto - 80% - apzinās, ka seksuālās tiesības ietver ārsta konfidencialitāti un tiesības uz kvalitatīvu medicīnisko aprūpi, noskaidrots pētījumā.

Vairums jauniešu uzskata, ka seksuālo tiesību problēmas vienlīdz attiecas uz vīriešiem un sievietēm. Šādi uzskata 95% jauniešu, bet pārējie tomēr domā, ka seksuālo tiesību problēmas attiecas tikai uz sievietēm.

90% jauniešu apstiprinoši atbildēja uz jautājumu, "vai esi gatavs pieņemt, ka pāra attiecībās tev tuvam cilvēkam pašam ir tiesības izlemt, kad un vai uzsākt dzimumattiecības, vai un kad pasaulē laist bērnus, vai arī izdarīt abortu"?

"Papardes zieds" uzsver, ka aptauju nevar uzskatīt par zinātnisku pētījumu, jo aptaujas dalībnieki tika izvēlēti pēc nejaušības principa, uzrunājot jauniešus Vecrīgā.

Asociācija no marta līdz oktobrim īsteno sabiedrības informēšanas kampaņu "Ikviena seksuālās tiesības".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!