Foto: DELFI
Latvijas karavīru skaita palielināšana operācijā Afganistānā šogad nav iespējama aizsardzības budžeta finansējuma trūkuma dēļ, to šodien pēc Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdes žurnālistiem pastāstīja aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS).

Jaunu karavīru sūtīšanai uz Afganistānu naudas pagaidām nav un, visticamāk, šogad arī nebūs. Līdz ar to jautājumu par Latvijas karavīru skaita Afganistānā palielināšanu varētu aktualizēt tikai nākamgad, sacīja Lieģis. Viņš cer, ka sabiedrotie izpratīs saspīlēto Latvijas budžeta situāciju.

Tomēr tuvākajā laikā uz Afganistānu varētu nosūtīt vienu karavīru, kurš nodarbotos ar tranzīta kravām, pastāstīja Lieģis.

Kā ziņots, trešdien Rīgas pilī notika NDP sēde, kurā viens no dienaskārtības jautājumiem bija iespējama Latvijas karavīru skaita palielināšana Afganistānā.

Jautājumā par Afganistānu Lieģis iepriekš bija atzinis, ka, lai arī budžeta situācija šogad ir saspringta, Aizsardzības ministrija un NBS patlaban apsver iespējas nedaudz palielināt Latvijas karavīru skaitu starptautiskajā operācijā. Ministram ir bijušas sarunas ar ASV vēstnieci Latvijā Džūditu Gārberi, kura izteikusi ASV interesi palielināt Latvijas karavīru skaitu operācijā Afganistānā. Arī NBS vadība no NATO puses saņēmusi šādus signālus.

No ASV puses lūgums izteikts par papildu aptuveni 20 karavīru iesaistīšanu operācijā, taču Lieģis gan šaubās, vai tik lielu skaita palielinājumu ministrija šogad varēs atļauties.

NBS komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs pašreizējos budžeta apstākļos kategoriski noraidījis iespēju palielināt Latvijas karavīru skaitu operācijā Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!