Foto: Pixabay
Latvijā konstatēti Indijas Covid-19 paveida gadījumi, liecina ceturtdien, 27. maijā, izskatīšanai valdībā iesniegtā informācija.

Iesniegtajā prezentācijā norādīts, ka šis paveids ir lipīgāks un tam ir paaugstināta izplatīšanās spēja, tāpat arī zemāka iepriekš iegūtas imunitātes ietekme, bet, iespējams, "Pfizer" un "Vaxzevria" ("AstraZeneca") vakcīnas varētu būt iedarbīgas pret šo variantu.

Paveids ir salīdzinoši jauns, maz pētījumu, kā arī nav pilnvērtīgi novērtēta tā ietekme uz sabiedrības veselību, rakstīts prezentācijā valdībai.

Kā valdības sēdē skaidroja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs, Latvijā ir konstatēti kopumā divi Indijas Covid-19 paveida gadījumi, no kuriem viens – veicot paraugu sekvenēšanu, bet otrs – polimerāzes ķēdes reakcijas testus.

Viņš skaidroja, ka šie gadījumi konstatēti ārzemniekiem, kuri dzīvo pietiekami izolēti.

Saslimšanas avots vēl nav noskaidrots, bet atlasīti paraugi no dzīves vides, lai "sekvenētu un caur molekulāro epidemioloģiju atrastu uzliesmojumus, ja tādi ir", norādīja epidemiologs.

Preses konferencē pēc valdības sēdes, atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai izdosies noskaidrot inficēšanās avotu, Perevoščikovs sacīja, ka šobrīd vēl neizdevās konstatēt konkrētus infekcijas avotus, tomēr vidē, kur šie cilvēki dzīvo vai strādā, ir bijuši saslimšanas gadījumi, kas nodoti tālākai izpētei un sekvenēšanai.

Viņš uzsvēra, ka abi ārzemnieki, kuriem konstatēts šis paveids, ilgstoši dzīvo Latvijā, kas nozīmē, ka inficēšanās notikusi Latvijā un "vīruss te arī cirkulē".

Nacionālās mikrobioloģijas references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins sēdē sacīja, ka Indijas variants spējīgs ātri izplatīties un "izspiest" citus variantus. Speciālists, atsaucoties uz citu valstu pieredzi, norādīja, ka tā var notikt arī Latvijā. Viņš norādīja, ka šis paveids izplatās arī Luksemburgā, Spānijā, Īrijā, Francijā, Beļģijā un citās valstīs.

Ņikišins informēja, ka Veselības ministrijas (VM) uzdevumā laboratorijām piedāvāts veikt plašāku skrīningu uz dažādiem vīrusa paveidiem. Šobrīd esošais finansējums paredz to darīt 30% paraugu. Lai testētu visus paraugus, būtu nepieciešams papildu finansējums 1,8 miljonu eiro apmērā, viņš norādīja. Ja būs nepieciešams, tas tiks prasīts augustā, norādīts valdībai iesniegtajā prezentācijā.

"Delfi plus" jau iepriekš rakstīja par to, kas satrauc Latvijas ārstus, gaidot Latvijā parādāmies Indijas variantu, vairāk lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!