Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) augustā, veicot augu fitosanitārās pārbaudes, Latvijā pirmo reizi konstatēja jaunu augu karantīnas organismu - tomātu plankumainās vītes vīrusu jeb Tomato spoted wilt virus (TSWV), informēja Valsts augu aizsardzības dienesta Augu karantīnas departamenta direktora vietnieks Raivis Grosbārdis.
TSWV atklāts Balvu rajona piemājas saimniecībā audzētām krizantēmām, kas auga atklātā laukā 200 kvadrātmetru platībā un bija paredzētas griezto ziedu realizēšanai. Lai apkarotu un ierobežotu TSWV tālāku izplatību, VAAD noteica fitosanitāros pasākumus – pašlaik tiek veikta inficēto un iespējami inficēto augu iznīcināšana, kā arī inficēto un iespējami inficēto priekšmetu un telpu dezinfekcija.

VAAD direktors Ringolds Arnītis uzsver, ka “savlaicīga šī vīrusa diagnosticēšana un fitosanitārie pasākumi ir izšķiroši, lai nepieļautu vīrusa tālāku izplatību uz citiem kultūraugiem vai reģioniem”.

VAAD pieļauj, ka krizantēmas varēja inficēties ar vīrusu ar grieztajiem ziediem, kas atradās blakus krizantēmu spraudeņiem. Šis gadījums parāda, ka augu audzēšana pilnībā jānodala no saskares ar iespējamajiem slimību pārnēsātajiem.

TSWV ir viens no izplatītākajiem augu vīrusiem, kas ir izplatīts dārza kultūrās un nes lielus ekonomiskos zaudējumus. TSWV saimniekaugu loks pārsniedz jau 900 sugas un to skaits nemitīgi palielinās. Vīruss ir izplatīts dekoratīvajos augos (asteres, begonijas, dālijas, gerberas, gladiolas, krizantēmas, pelargonijas, u.c.), ekonomiski nozīmīgos dārzeņos (tomāti, paprika, lapu salāti un kartupeļi, u.c.), gan arī daudzās nezālēs.

Stipras TSWV infekcijas gadījumā augi atpaliek augšanā, lapas paliek hlorotiskas, deformējas un augi novīst.

Sākotnēji TSWV bija izplatīts tropu, subtropu un mērenā klimata zonās, tagad sastopams arī ziemeļvalstīs. Pirmie ziņojumi par TSWV straujo izplatību Eiropā parādījās 1991.gadā Portugālē. Vēlāk TSWV kļuva sastopams arī citās Eiropas valstīs. Vīrusu dekoratīvajās un ziedu kultūrās var izplatīt arī baltblusiņas. TSWV izplatības areāls palielinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!