Latvijā konstatēti deviņi gadījumi ar Indijas celma izraisītu Covid-19 saslimšanu, otrdien, 1. jūnijā, valdības sēdē atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Viņš sacīja, ka saslimušie ir pieci vīrieši un četras sievietes. Saslimšanas simptomi bija visiem. Stacionēts tika viens sasirgušais, bet viens pacients miris, informēja epidemiologs. Ar šīs valsts paveidu saslimušo pacientu vidējais vecums ir 39 gadi, norādīja Perevoščikovs.

Tāpat viņš sacīja, ka šie deviņi gadījumi savstarpēji nav saistīti. Rīgā konstatēti četri, bet pa vienam — Jūrmalas, Olaines, Garkalnes, Alsungas un Bauskas novadā.

Sešiem no saslimušajiem ir Latvijas piederība, bet trīs ir ārzemnieki. Kā sacīja Perevoščikovs, diviem saslimšana saistīta ar mājsaimniecību, bet septiņos gadījumos inficēšanās avots nav noskaidrots, bet, veicot sekvencēšanu, tiek izmeklēti atsevišķi gadījumi.

"Indijas celms Latvijā ir jau vismaz piecas nedēļas, nav plaši izplatīts, bet cirkulācija sabiedrībā notiek," sacīja Perevoščikovs, piebilstot, ka šie saslimšanas gadījumi nav saistīti ar ceļojumiem.

Preses konferencē pēc valdības sēdes Perevoščikovs skaidroja, ka jaunie varianti parādās visu laiku, un Pasaules veselības organizācija (PVO) tos klasificē divās grupās: tie, kas izraisa bažas un tie, kas izraisa paaugstinātu interesi, bet vēl ir jāpēta, vai neparādās kādas īpatnības, kas var tiem palīdzēt strauji izplatīties.

Tāpat viņš piebilda, ka pagājušajā nedēļā 96% no sekvenētajiem testiem konstatēts Lielbritānijas Covid-19 paveids, kā arī septiņi Indijas paveida gadījumi, to kopskaitam sasniedzot deviņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!