Foto: F64
Svētdienas nakts un rīts Latvijā kļuva par aukstāko kopš 2003.gada 6.janvāra - gaisa temperatūra valsts lielākajā daļā pazeminājās līdz -27 - -34 grādiem. Zemākā gaisa temperatūra reģistrēta Vidzemē, tostarp Rīgas apkaimē, un Zemgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.

Starptautiskajā lidostā "Rīga" fiksēts 30,4 grādu sals. Saskaņā ar aģentūras BNS rīcībā esošajiem datiem, kas nav pilnīgi, tā ir zemākā šajā vietā reģistrētā gaisa temperatūra pēdējos 25 gados - kopš 1987.gada janvāra, kad sals sasniedza 31,7 grādus. Savukārt netālu uz austrumiem no galvaspilsētas gaisa temperatūra svētdienas rītā pazeminājās pat zem -33 grādiem.

Saskaņā ar uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" datiem viszemākā gaisa temperatūra reģistrēta uz A3 šosejas starp Strenčiem un Valku - mīnus 34,2 grādi, savukārt Valkā atbilstoši datiem no Igaunijai piederošās novērojumu stacijas gaiss atdzisa līdz -32,4 grādiem. Starp Garkalni un Vangažiem fiksēts 33,5 grādu sals, bet uz Rīgas apvedceļa Baltezers - Saulkalne - 32,7 grādi zem nulles. Uz Vidzemes šosejas Amatas novadā reģistrēti -32,5 grādi, pārējās stacijās, kas izvietotas uz Valkas un Vidzemes šosejas, fiksēta temperatūras pazemināšanās līdz -31..-32 grādiem. -31 grāds reģistrēts arī Aizkraukles, Ādažu, Olaines, Salaspils un Saulkrastu apkaimē.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) novērojumu tīklā zemākā gaisa temperatūra svētdien reģistrēta Jelgavā, Rūjienā un Vidzemes augstienes Zosēnos - attiecīgi -31,2, -31,4 un -32,9 grādi. -30 grādu atzīme tika sasniegta arī Ainažu, Alūksnes, Madonas, Skrīveru un Zīlānu (Jēkabpils) novērojumu stacijā.

Neierasti liels sals skāra arī pārējo valsti, vienīgi Latgalē gaisa temperatūra bija nedaudz augstāka nekā iepriekšējos divos rītos. Kurzemes piekrastē, izņemot Kolku, kur minimālā temperatūra bija -19,1 grāds, reģistrēti -22..-26 grādi, Liepājas lidostā - pat 27 grādu sals, savukārt Mērsragā termometra stabiņš apstājās pie -27,5 grādu atzīmes.

Latvijā saglabājas pārsvarā skaidrs laiks, nelieli mākoņi ir vietām Latgalē, kā arī dažviet piekrastē. Vietām ir dūmaka un sarma. Pūš lēns vējš, daudzviet vēja nav.

Rīgā spīd saule un pūš lēns mainīga virziena vējš. Gaisa temperatūra pilsētas centrā no rīta pazeminājās līdz -23..-25 grādiem, citviet gaiss bija aukstāks, Pierīgā reģistrēti -29..-33,5 grādi.

Maksimālā gaisa temperatūra sestdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no -14,4 grādiem Kolkā līdz -20,6 grādiem Alūksnē, Gulbenē un Zīlānos.

Zemākā gaisa temperatūra Eiropā svētdienas rītā konstatēta Somijas ziemeļaustrumos, kur vienuviet Krievijas pierobežā sals sasniedza 41 grādu. Daudzviet Eiropā reģistrēts jauns 5.februāra aukstuma rekords, Eiropas centrālajā un rietumu daļā rekords kritis vairāk nekā simts novērojumu stacijās.

2003.gada 6.janvārī Zosēnos tika reģistrēti -37,6 grādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!