Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Latvijā līdz šim atklāti 14 Covid-19 jaunā paveida omikrona gadījumi, no kuriem pieci gadījumi ir vietējās transmisijas, otrdien, 14. decembrī, valdības sēdē informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Kā sēdē sacīja Pavļuts, deviņi gadījumi ir ievesti no ārvalstīm, bet pieci gadījumi ir sekundārie, kur cilvēki inficējušies no citiem inficētajiem tepat Latvijā. Visi cilvēki pārsvarā ir vakcinēti, piemetināja Pavļuts.

"Jārēķinās, ka omikrons var izraisīt plašu inficēšanos," brīdināja ministrs. Tāpat viņš sacīja, ka stratēģija Latvijā ir aizkavēt omikrona izplatību, bet viņš norādīja, ka ir "skaidrs, ka tas te ir".

Tāpat viņš sacīja, ka šobrīd vairāk ir zināms par tiem gadījumiem, kad brīvprātīgi pagājušajā nedēļā cilvēki lidostā "Rīga" ir testējušies pēc atgriešanās no ārvalstīm. "Testējot veseliem reisiem, domājams, ka ieraudzīsim vēl," sacīja Pavļuts.

Pavļuts sacīja, ka svarīgākais mehānisms cīņā pret omikronu ir primārā vakcinācija un tad balstvakcinācija. Arī premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra, ka cilvēki vairāk jāmudina izmantot balstvakcinācijas iespēju, lai vēlāk nav par vēlu un saslimstība "nebūtu ieskrējusies".

Tāpat Pavļuts norādīja, ka šobrīd nav pierādījumu, dati neliecina, ka vakcīnu aizsardzība pret smagākām omikrona formām būtu mazāka. Tomēr, lai izdarītu precīzus secinājumus par pašreizējo vakcīnu aizsargājošo iedarbību pret omikrona variantu, ir nepieciešami kompleksi vakcīnu efektivitātes pētījumi.

Atsaucoties uz Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) apkopotajiem datiem līdz 12. decembrim, bija ziņots par 766 omikrona varianta gadījumiem 23 ES/EEZ valstīs, visvairāk Dānijā (195), Norvēģijā (109), Vācijā (82). Ar ceļojumiem bija saistīti tikai 13% gadījumu. Visi gadījumi, par kuriem ir pieejama informācija par smaguma pakāpi, bija asimptomātiski vai viegli. Tomēr šie skaitļi ir jāvērtē piesardzīgi, jo apstiprināto gadījumu skaits nav liels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!