Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Latvijā līdz šim konstatēti 53 Covid-19 omikrona paveida gadījumi, preses konferencē pēc otrdienas, 21. decembra, valdības sēdes sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš sacīja, ka lielākā daļa gadījumu ir ievesti no ārvalstīm, bet pārējie ir sekundāri gadījumi, proti, saslimušo kontaktpersonas. Pirmdien tika ziņots par 41 atklātu omikrona gadījumu Latvijā.

Pavļuts uzsvēra, ka lielākā daļa inficēšanās gadījumu konstatēta pateicoties testēšanai lidostā.

Tāpat viņš sacīja, ka valdība otrdien vienojās par papildu testēšanu cilvēkiem, kas iebrauc Latvijā no konkrētām valstīm, lai aizkavētu omikrona izplatību Latvijā.

Ziņots, ka no šā gada 24. decembra Latvijā no Apvienotās Karalistes, Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Beļģijas, Īrijas un Krievijas drīkstēs ieceļot personas, kas pirms ieceļošanas Latvijā pēdējo 72 stundu laikā būs veikušas RNS testu vai pēdējo 48 stundu laikā būs veikušas antigēna testu un veiktā testa rezultāts būs negatīvs.

No noteikumiem izriet, ka ieceļotājam Covid-19 testa rezultāts būs jāuzrāda pārvadātājam. Ja personai testa nebūs, tai būs jāuzrāda Covid-19 sertifikāts, jo pretējā gadījumā pārvadātājam ir jāatsaka iekāpšana transportlīdzeklī.

Tāpat epidemiologs Ņikita Trojanskis valdību otrdienas sēdē informēja par iespējamajām omikrona izplatības prognozēm, ņemot vērā šobrīd pieejamos datus no valstīm, kur omikrona izplatība šobrīd ir plašākā. Kā liecina ekspertu prognozes, jaunais Covid-19 paveids omikrons Latvijā visvairāk varētu izplatīties janvārī, bet lielākais hospitalizācijas pīķis varētu būt februāra otrajā nedēļā.

Ņemot vērā ekspertu ieteikumus, kā viens no svarīgiem līdzekļiem pret omikronu ir balstvakcinācija. Latvijā no otrdienas tā pieejama jau trīs mēnešus pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas un divus mēnešus, ja ir saņemta "Janssen" vakcīna.

Par to plašāk var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!