Latvija lūgusi kolēģiem ASV izskatīt iespēju Nacionālo bruņoto spēku (NBS) attīstībai piešķirt 21 militāro džipu “Hummer”, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs.
Jau ziņots, ka ASV valdība 24.jūnijā no Koalīcijas solidaritātes fonda (“Coalition Solidarity Fund”) atvēlējusi Latvijas bruņoto spēku attīstībai 4,5 miljonus ASV dolāru jeb aptuveni 2,6 miljonus latu.

Atvēlētā nauda ir izmantojama bruņu transporta automašīnu, to rezerves daļu, komunikāciju iekārtu, karavīru ekipējuma, bruņu vestu, nakts redzamības iekārtu, globālās pozicionēšanas sistēmas navigācijas iekārtu, radioaktīvo, bioloģisko un ķīmisko vielu detektoru iegādei. Nav izslēgta iespēja, ka finansiālie resursi var tikt izmantoti arī citiem mērķiem.

Līdzekļi piešķirti, pamatojoties uz šā gada maija ASV Kongresa lēmumu atbalstīt ASV prezidenta Džordža Buša iniciatīvu, kas paredz sniegt atbalstu ASV sabiedrotajiem un partneriem, veicinot demokrātiju un stabilitāti pasaulē.

Rinkēvičs norādīja, ka Latvijā reāla nauda kontā nenonāks, līdzekļi izmantojami tikai konkrētu preču iegādei. Latvija informē sabiedrotos par savām vajadzībām, bet ASV izskata iespēju, vai šie lūgumi ir apmierināmi.

Patlaban Latvija gaida atbildi no ASV, vai tā varēs piešķirt Latvijai tik ļoti nepieciešamos džipus, kurus plānots izmantot Latvijas karavīru apmācībai pirms došanās uz starptautiskajām misijām. Finanšu līdzekļi tiek lūgti arī džipu remontdarbnīcas uzturēšanai.

AM valsts sekretārs atturējās prognozēt, cik ilgā laikā apvidus automašīnas varētu nonākt Latvijā, ja ASV pieņems pozitīvu lēmumu. Prakse rāda, ka tie var būt vairāki mēneši, pat līdz diviem gadiem. AM ir padomā arī rezerves variants, ko lūgt ASV, ja džipus nav iespējams piešķirt, taču to vēl neatklāj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!