Foto: AP/Scanpix

Ārlietu ministrija (ĀM) pašlaik izskata vairākus veidus, kā Kataras telekanāla "Al Jazeera" žurnālistam Pēterim Grestem nogādāt Latvijas pasi, pastāstīja ĀM preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Eihenbaums norādīja, ka Greste jau pirms vairākiem mēnešiem izteicis vēlmi saņemt Latvijas pasi, jo līdz šim viņa rīcībā esot bijis tikai reģistrācijas pieteikums Latvijas pilsonībai. Situācijas atrisināšanai šķēršļus gan liekot vairāki "tehniski jautājumi", tostarp fakts, ka Greste pašlaik atrodas Ēģiptes cietumā.

"Vairāki cilvēki ir pieteikušies Latvijas pilsonībai, taču pases nav izņēmuši. Joprojām ir tādi gadījumi. Grestes gadījumā problēma ir tā, ka viņš ir cietumā," sacīja Eihenbaums, skaidrojot, ka pašlaik tiekot izskatīti vairāki iespējamie situācijas risinājumi.

"Arī Grestes ģimene vēlas atjaunot savas saites ar Latviju," piebilda Eihenbaums.

Jau ziņots, ka Kairas tiesa telekanāla "Al Jazeera" žurnālistam Grestem piesprieda septiņu gadu cietumsodu.

Vēl deviņas personas notiesātas aizmuguriski, un tām piespriests desmit gadu cietumsods. Kopumā lietā apsūdzēti 20 cilvēki, no kuriem deviņi ir "Al Jazeera" darbinieki. Greste ir vienīgais ārvalstu žurnālists, kurš aizturēts šajā lietā.

Trīs televīzijas kanāla "Al Jazeera" žurnālisti - latviešu izcelsmes austrāliešu žurnālists Greste, "Al Jazeera" angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds - tika arestēti 29.decembrī vienā no Kairas viesnīcām.

Ēģipte žurnālistus apsūdzēja par "drošības objektu filmēšanu, sabiedriskās kārtības un miera apdraudēšanu un strādāšanu bez atļaujas". Fahmijs tika apsūdzēts arī par piederību islāmistu kustībai "Musulmaņu brālība", kuru Ēģiptes pagaidu valdība pasludinājusi par teroristisku organizāciju. Prokuratūra visus trīs apsūdzēja arī par "Musulmaņu brālības" atbalstīšanu, sniedzot tai "aprīkojumu, informāciju un ierakstus, kas veicina tās intereses".

Tāpat žurnālisti apsūdzēti par "melīgu ziņu" pārraidīšanu, lai tādējādi pakalpotu tagad par teroristu organizāciju atzītajai "Musulmaņu brālībai". Žurnālisti, kas nav bijuši oficiāli akreditēti, savus materiālus veidojuši tā, "lai ārzemēs nomelnotu Ēģiptes tēlu un kalpotu starptautiskās teroristu organizācijas interesēm", apgalvo prokuratūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!