Foto: Saeimas administrācija

Vairumam Eiropas Savienības (ES) uzņemto bēgļu Latvija nav plānotais galamērķis, trešdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Pēc viņa teiktā, bēgļu uzņemšana ir birokrātiska ES procedūra, taču rezultātā bēgļi dosies uz to valsti, kur paši vēlas - valsti, kur viņiem ir radinieki, draugi, kuras valodu viņi pārzina vai kur sagaidāmas labākas sociālās garantijas.

"No šīs puses skatoties, Latvija nebūt nav tāds galamērķis bēgļiem no Āfrikas," sacīja Zatlers, skaidrojot, ka ar bēgļu reālo integrāciju nāksies saskarties tādām valstīm kā Itālija, Francija un citas.

"Latvijas ieguldījums bēgļu problēmā galvenokārt būs administratīvs," minēja eksprezidents.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka šajā jautājumā nav definētas Latvijas intereses un valdības komunikācija ar sabiedrību līdz šim nav bijusi īpaši rezultatīva.

Svarīgi domāt par bēgļu integrāciju, tostarp to, kā viņiem iemācīt latviešu valodu, piebilda Zatlers.

Jau vēstīts, ka valdība ārkārtas sēdē vienojusies atbalstīt Iekšlietu ministrijas projektu, ar kuru Latvijai paredzēts divos gados uzņemt 250 bēgļus.

Latvijas pastāvīgā pārstāve Eiropas Savienībā (ES) Ilze Juhansone iepriekš skaidroja, ka uzņemtie bēgļi Latvijā paliks vairākus gadus - šie cilvēki saņems uzturēšanās atļauju, kas paredz, ka viņi dzīvo un uzturas valstī, kur saņēmuši šo atļauju. Līdz ar to bēgļi varēs ceļot ES ietvaros, taču pamatuzturēšanās vieta būs tā valsts, kas izsniegusi uzturēšanās atļauju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!