Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ņemot vērā karadarbību Ukrainā, Valsts vides dienests (VVD) turpina uzraudzīt radiācijas monitoringa staciju mērījumus. Paaugstināts radiācijas līmenis Latvijā un kaimiņvalstīs nav konstatēts, pauž dienestā.

VVD seko līdzi arī aktuālajām laika prognozēm par vēja virzienu, kas varētu šo situāciju mainīt.

Dienests informē, ka regulāri apmainās informācijā ar Ukrainas atbildīgajiem dienestiem. Tie dienestu informējuši, ka 27. februāra naktī raķetes trāpīja radioaktīvo atkritumu glabāšanas vietā pie Kijevas, kurā netiek uzglabāta kodoldegviela, kas radītu potenciāli augstāku radiācijas piesārņojuma risku.


Radiācijas monitoringa ietvaros Latvijā starojums tiek mērīts vidē, gaisā un ūdenī.

Ja Latvija saņems ziņu, ka var būt apdraudējums no radiācijas objektiem citās valstīs un ir iespēja, ka varētu tikt ietekmēta Latvijas teritorija, tad atbilstoši apziņošanas shēmām tiks iedarbināta agrīnā brīdināšanas sistēma un informācija ar ieteikumiem iedzīvotājiem tiks sniegta televīzijā un radio, informē dienestā.

Jau ziņots, ka ceturtdien neilgi pirms pulksten 20 pēc Latvijas laika Krievijas spēki bija ieņēmuši Černobiļas atomelektrostaciju. Arī šis notikums neietekmēja radiācijas līmeni Latvijā.

Savukārt par to, cik bīstams ir karadarbības rezultātā paaugstinātais radiācijas līmenis Ukrainā un kādas sekas tas varētu atstāt, var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!