Foto: DELFI

Latvijā Covid-19 vakcinācijas sertifikātam derīguma termiņa nav, un šobrīd tādu noteikt nav plānots. Taču citās Eiropas valstīs prakse ir cita. Piemēram, Austrija un Horvātija bija pirmās valstis, kas Covid-19 vakcinācijas sertifikātam noteica laika limitu, cik ilgi tas ir derīgs, – sākotnēji 270 dienas, pēcāk gadu.

Kā liecina Imunizācijas Valsts padomes (IVP) rīcībā esošā Eiropas Komisijas (EK) sniegtā informācija, kā arī portāla "Delfi" izpēta ārzemju medijos, Ārlietu ministrijas mājaslapā un Eiropas Savienības (ES) tīmekļvietnē, šobrīd ES ir septiņas valstis, kurās vakcinācijas sertifikātam ir derīguma termiņš – viens gads. Gadījumā, ja persona saņēmusi vienu "Janssen" vakcīnas devu, termiņš ir īsāks, proti, 270 dienas.

Beļģija EK veiktajā aptaujā norādīja, ka termiņš sertifikātam šobrīd ieviests "tehnisku iemeslu dēļ". Tikmēr Dānija, Igaunija un Šveice norādīja, ka vakcinācijas apliecinājumam ir noteikts laika posms, cik ilgi tas derīgs, balsoties uz zinātniskajām atzinām.

Šveices Veselības ministrijas preses pārstāvis Jonas Montani portālam "Delfi" norādīja: "Tā kā nav datu, kas pierādītu, ka pastāv pietiekama vakcīnas aizsardzība gadu pēc vakcinācijas, lai būtu droši un balstītos uz zinātniskajiem pierādījumiem, vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš pašlaik ir ierobežots līdz vienam gadam. Tiklīdz būs pieejami papildu pierādījumi, var apsvērt pagarinājumu par gadu."

Austrijas Veselības ministrijas preses nodaļas pārstāvji portālam "Delfi" paskaidroja, ka valstī vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš ieviests, "pamatojoties uz Austrijas Nacionālā vakcinācijas pārvaldes profesionāliem novērtējumiem", taču skaidru pamatojumu nesniedza. Vienlaikus jānorāda, ka Austrijā, ja persona saņem trešo Covid-19 poti, vakcinācijas sertifikāta derīgumam piešķir klāt vēl gadu.

Jānorāda, ka "Delfi" vērsās arī pie Igaunijas Veselības ministrijas un vaicāja, kāds ir zinātniskais pamatojumus vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņa ieviešanai, taču līdz šī raksta publicēšanas laikam kaimiņvalsts pārstāvji atbildi nesniedza.

Zavadska zinātnisku pamatojumu neredz

Latvijā, kā portālam "Delfi" norādīja veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) pārstāve Lāsma Bindere, plānu ieviest Covid-19 vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu nav.

Kāpēc tāds ir citās valstīs? Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja Dace Zavadska, tieši nekomentējot konkrēto valstu lēmumus, norādīja, ka šādai kārtībai zinātnisku vai medicīnisku pamatojumu neredz. "Tajā laikā, kad šīs dažas valstis ieviesa [derīguma termiņu], nebija zinātnisku un epidemioloģisku norāžu, ka sertifikātiem būtu nepieciešams to noteikt, tāpēc ka, pieņemsim, pēc kaut kāda laika vakcīna nepasargā cilvēku un viņš kļūst līdzvērtīgs nevakcinētam cilvēkam," viņa paskaidroja.

Zavadska pauda, ka, viņasprāt, norādei par to, ka ir nepieciešams noteikt vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu, jānāk no zāļu regulatoriem, jo "vakcīnas ir medikaments, un tās ir apstiprinātas ar noteiktu efektivitāti un lietošanas shēmu". Pagaidām šādu norāžu nav.

Kā izriet no Zavadskas paustā portālam "Delfi", diskusijas par vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņa ieviešanu Latvijā varētu sākties tikai tad, ja trešā Covid-19 pote būtu obligāta. Proti, tādā gadījumā varētu noteikt derīguma termiņu to vakcinācijas sertifikātu īpašniekiem, kas saņēmuši divas potes.

Vēl, modelējot teorētiskas situācijas, kad potēšanas apliecinājumam vajadzētu derīguma termiņu, Zavadska lēsa, ka tas būtu aktuāli, ja pandēmijā sāktu dominēt kāds jauns Covid-19 paveids un šobrīd pieejamās vakcīnas no jaunā celma nepasargātu.

"Janssen" 2. devu rekomendē; sertifikāts derīgs arī bez tās

Jau vēstīts, ka IVP cilvēkiem, kuri vakcināciju pret Covid-19 pabeiguši ar vienas devas "Janssen" Covid-19 poti, labai individuālās aizsardzības nodrošināšanai iesaka saņemt balstvakcinācijas devu.

Zavadska norādīja, ka ne Latvijā, ne citas Eiropas valstīs, kurās "diezgan nopietni" rekomendē "Janssen" otru devu, nav lemts pat vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņa ieviešanu, jo to noteikt vienas "Janssen" vakcīnas devas saņēmējiem nav bijis pamatoti. Proti, cilvēkiem arī pēc vienas devas ir gana pietiekama imunitāte pret smagu Covid-19 saslimšanu.

Lai arī Latvijā derīguma termiņš vakcinācijas sertifikātam nav, tas var sagādāt zināmas raizes vietējiem iedzīvotājiem. Piemēram, gadījumā, ja dodas uz Igauniju, taču kopš pēdējās vakcīnas devas saņemšanas pagājis vairāk nekā gads, sertifikāts vairs nav derīgs. Tādā gadījumā trešā Covid-19 pote sertifikāta derīguma termiņu pagarinātu, taču, kā norādīja Zavadska, tas nav iemesls šīs balstvakcinācijas devas saņemšanai.

Šobrīd Latvijā Covid-19 potes trešo devu piedāvā cilvēkiem ar ļoti novājinātu veselību jeb imūnsupresijas pacientiem, iedzīvotājiem vecumā no 65 gadiem, veselības aprūpes nozares darbiniekiem un pieaugušiem sociālās aprūpes centru un pansionātu klientiem. Balstvakcināciju var veikt tad, kad būs pagājuši seši mēneši pēc vakcīnas otrās devas saņemšanas.

Līdz trešdienai, 27. oktobrim, Latvijā Covid-19 balstvakcinācijas devu saņēmuši 7005 iedzīvotaju. Jānorāda, ka kopumā ir trīs veidu Covid-19 sertifikāti:

  • sertifikāts par veikto vakcināciju pret Covid-19;
  • sertifikāts par Covid-19 laboratorisko analīžu rezultātiem;
  • sertifikāts par Covid-19 izslimošanas faktu, ja iedzīvotājs ir slimojis ar Covid-19.

Sertifikāts par Covid-19 laboratorisko analīžu rezultātiem un par Covid-19 izslimošanas faktu visās Eiropas valstīs ir derīgs īsāku laika periodu nekā vakcinācijas sertifikāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!