Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) speciālisti uzskata, ka Latvijā šogad nav gaidāma masveida saslimšana ar ērču encefalītu, informēja SVA pārstāve Elīna Sprūde-Nesenberga.
Latvijā vakcinācijas līmenis pret ērču encefalītu ir augsts, un cilvēki ir zinošāki un kļuvuši uzmanīgāki, apmeklējot vietas, kur sastopamas ērces.

SVA speciālisti atgādina, ka ērču encefalīts ir slimība, ar ko var saslimt tikai pēc ērces piesūkšanās vai arī, lietojot uzturā inficētas kazas pienu, un aicina ievērot piesardzības pasākumus, lai neinficētos ar ērču pārnēsātajām slimībām.

Šogad ērces bija sastopamas agrāk nekā iepriekšējos gadus - jau marta beigās. SVA speciālistu pētījumu dati liecina, ka atsevišķās vietās ērču blīvums ir 1,5 - 3,5 reizes augstāks nekā šajā pašā laikā pagājušajā gadā. Tāpat pieaugusi arī ērču izplatība tām mazāk piemērotās vietās.

Ērču savairošanos ietekmē vairāki faktori, no kuriem būtiskākie ir šī gada īsā un salīdzinoši siltā ziema, kā arī nekoptie, krūmājiem aizaugušie lauki, netīrītie meži un izcirtumi Latvijā.

SVA šī gada pirmajos četros mēnešos reģistrējusi astoņus ērču encefalīta gadījumus, pērn pirmo piecu mēnešu laikā tika reģistrēti seši gadījumi, bet šajā laikā gadu iepriekš - trīs gadījumi.

No šī gada sākuma līdz maijam reģistrēti arī 102 Laima slimības gadījumi, bet pērn šajā pašā laikā tika reģistrēti 63 gadījumi.

Savukārt ērču inficētība ar ērču encefalīta vīrusu ir samazinājusies - 2004.gadā 1,8% ērču bija inficētas ar ērču encefalītu, 2005.gadā - 2,3%, 2006.gadā - 3,7%, bet šogad - 1,25%.

Ērču inficētība ar Laima slimības izraisītājiem ir vidēji 30%.

Lai nesaslimtu ar ērču encefalītu, nepieciešams vakcinēties, bet piesardzības pasākumos pret saslimšanu ar Laima slimību un citiem ērču pārnestiem izraisītājiem galvenā nozīme ir pareizi pielāgotam apģērbam.

Dodoties mežā, krūmainās vietās un nekoptās pļavās galvenokārt pie mežmalām un krūmājiem, jāatceras, ka ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu vai ceļgalu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Ērces nekad nekrīt no kokiem, uzsver SVA.

Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, pirms došanās mežā apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt. Bikšu gali jāieliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Kleitas un svārki nav piemērots apģērbs pastaigai dabā, norāda Sprūde-Nesenberga.

Pastaigas laikā ik pa brīdim jāapskata apģērbs, īpaši kājas, lai savlaicīgi atklātu un notrauktu pa apģērbu rāpojošas ērces.

Ērces attīstības sākumstadijā ir ļoti sīkas, tādēļ ne vienmēr pamanāmas, tomēr ir tikpat bīstamas kā pieaugušās ērces. Kā papildu drošības pasākumu var lietot arī ērču atbaidīšanai domātos līdzekļus, apsmidzinot ar tiem apģērbu, tomēr tie nepasargās, ja apģērbs nebūs pareizi pielāgots un ērce varēs nokļūt zem apģērba.

Pārnākot no meža, nepieciešams pārbaudīt, vai uz ķermeņa vai drēbēm nav nokļuvušas ērces. SVA speciālisti atgādina, ka ērces mājās var ienest arī ar mežā noplūktām puķēm vai zariem.

Krievijā sākusies pēdējos piecos gados spēcīgākā ērču encefalīta epidēmija, un pēc valsts galvenā sanitārā ārsta Genādija Oņiščenko teiktā, tā aptvērusi 46 valsts reģionus un inficēto cilvēku skaits pārsniedz 30 000, bet 15 jau miruši.

Situāciju sarežģī apstāklis, ka reģionālās varas iestādes nav laicīgi pasūtījušas nepieciešamos medikamentus un visiem saslimušajiem to nepietiek. Pastāv arī liela iespējamība, ka epidēmija drīz sasniegs Maskavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!